avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii speciale de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii speciale de munca

Va rog mult sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare,daca e posibil:
Intre 1995 si 1.04.2001 am lucrat in grupa 1-a de munca.Din 01.04.2001 pana in decembrie 2006 locul meu de munca si meseria mea au fost stabilite ca ,,loc de munca cu conditii speciale conform HG1025/2003,HG 226/2006 si Aviz xx/2006".In dec.2006,prin restructurarea intreprinderii au fost desfiintate si locul de munca ,si meseria pe care am practicat-o.Intrebarea mea este:Daca meseria pe care am practicat-o nu figureaza in anexa nr.2 a legii 226/2006 (societatea comerciala figurand in anexa 2 a legii 226/2006),ea fiind desfintata practic in anul in care a fost data legea si,drept urmare aceasta meserie(loc de munca) nu figureaza nici in anexa legii 263/2010(care,de fapt copiaza anexele legii 226/2006)poate fi invocat acest lucru de catre Casa de pensii pentru a nu mi se echivala perioada lucrata in grupa 1-a cu conditii speciale?Intreb deoarece eu mi-am desfasurat activitatea nu in perioada de cand nu mai exista locul de munca,ci am muncit cand exista munca respectiva(logic,nu?).Mi se poate spune ca perioada 1995-2001 nu poate fi considerata ca munca in conditii speciale daca locul de munca nu figureaza in anexa unei legi data chiar in anul in care era desfiintat locul meu de munca?Daca credeti ca am fost destul de clar in ceea ce am vrut sa va intreb ,va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:32, 26 Martie 2011
diamantzoltan a scris:
Intre 1995 si 1.04.2001 am lucrat in grupa 1-a de munca.Din 01.04.2001 pana in decembrie 2006 locul meu de munca si meseria mea au fost stabilite ca ,,loc de munca cu conditii speciale conform HG1025/2003,HG 226/2006 si Aviz xx/2006". (...)
Mi se poate spune ca perioada 1995-2001 nu poate fi considerata ca munca in conditii speciale daca locul de munca nu figureaza in anexa unei legi data chiar in anul in care era desfiintat locul meu de munca?

Este interesanta intrebarea dvs. Daca perioada 1995 - 2001, asa cum rezulta din carnetul dvs. de munca, este lucrata in grupa I de munca si nu aveti adeverinta care sa ateste ca a fost echivalata cu conditiile speciale, atunci va fi valorificata ca perioada lucrata in grupa I de munca, nu in conditii speciale.

Va dau un link la proiectul normelor de aplicare a Legii nr. 263/2010, cititi art. 125:
[ link extern ]
Dupa cum rezulta din alin. (5) al art. 125, daca pentru aceasta perioada aveti adeverinta care atesta ca ati lucrat in conditii speciale, aceasta ar trebui valorificata.

Pe de alta parte, si in art. 30 din Legea nr. 263/2010 si in art. 125 din proiectul normelor de aplicare se precizeaza ca locurile de munca in conditii speciale sunt cele din activitatile si unitatile prevazute in anexele 2 si 3 ale Legii nr. 263/2010.

Totusi, parerea mea este ca, daca aveti adeverinta emisa conform Ordinului nr. 572/2006, perioada ar trebui valorificata ca perioada lucrata in conditii speciale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea varstei standard de pensionare pentru perioadele lucrate in grupa i de munca si in conditii speciale mpetrea2000 mpetrea2000 Anterior datei de 1.04.2001 am lucrat in grupa I cu 75%.Dupa aceasta data am beneficiat de conditii speciale.Ma puteti lamuri cum se face reducerea varsteide ... (vezi toată discuția)
Asimilare gr.1,conditii speciale de munca 60oo 60oo Azi am fost din nou la casa de pensii Caras,si am incercat tot ce este omeneste a explica ca eu am lucrat in aceiasi intreprindere aceiasi sectie aceiasi ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca vs conditii speciale mpetrea mpetrea Am lucrat in grupa I ,75%,anterior datei de 1.04.2001.Dupa aceasta data,locul de munca a fost incadrat in conditii speciale.Se asimileaza conditiilor speciale ... (vezi toată discuția)