avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... despre rate
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

despre rate

in 2009 am facut un credit la o banca,in sept 2010 sotul a intrat in somaj si eu bugetara fiind ni s au diminuat venit.subst.am mers pe la bancile unde aveam rate pt reesalonare,celelalte 2 ne au facut dar asta despre care vreau sa va punem intrebarea nu ,ne au spus ca sotul beneficiaza de asig.de somaj si e bine sa profite de ea,dupa mai multe hirtii care ni le au cerut si o astept.de 90 zile conform contract.de asig.sotul meu si a gasit de munca pt 3 luni si ne au sp.de la banca ca in cazul asta nu beneficiaza pe cele 90 zile de astept.,am decis sa facem reesalonare si in dec 2010 am depus dosarul ,in ianuarie ne au sunat sa aducem rata ca au avut f.multe dosare si nu au reusit sa ne solutioneze,nu am avut de unde,ne am dereglat de tot cu banii si ne suna pt.o plata,intrebarea mea este in caz ca nu platim deloc care sunt pasii facuti de banca,in cit timp si cit din salar imi ia,eu sunt codebitare sotul imprumutant,ii ia si lui din somaj sau cum.am uitat sa va spun creditul era de nevoi pers fara ipoteca.azi la tel.m au amenintat ca daca nu fac o plata ne obliga la plata integrala in 48 de ore(suma imprum.e de 9500 euro)si ne pune sechestru pe bunuri,e posibil?deci ma intereseaza cui ii opreste ,cit si in cit timp?daca se pot pune in aplicare amenintarile lor
Cel mai recent răspuns: Georgeta Anghel (Rusu) , Avocat 22:58, 21 Martie 2011
Procedura de sechestrare a bunurilor este destul de lunga, insa posibila in cazul deschiderii unui dosar de executare.
Art. 406
Nu pot fi supuse executarii silite:
a) bunurile de uz personal sau casnic strict necesare debitorului si familiei sale, precum si obiectele de cult religios, daca nu sunt mai multe de acelasi fel;
b) alimentele necesare debitorului si familiei sale pe timp de doua luni, iar daca debitorul se ocupa exclusiv cu agricultura, alimentele necesare pana la noua recolta, animalele destinate obtinerii mijloacelor de existenta si furajele necesare pentru aceste animale pana la noua recolta;
c) combustibilul necesar debitorului si familiei sale socotit pentru 3 luni de iarna;
d) bunurile declarate neurmaribile prin alte dispozitii legale.

Art. 407
Bunurile care servesc la exercitarea ocupatiei debitorului nu pot fi supuse executarii silite decat numai in lipsa de alte bunuri urmaribile si numai pentru obligatii de intretinere, chirii, arenzi sau alte creante privilegiate asupra mobilelor.
Daca debitorul se ocupa cu agricultura, nu vor fi urmarite, in masura necesara continuarii lucrarilor in agricultura, inventarul agricol, inclusiv animalele de munca, furajele pentru aceste animale si semintele pentru cultura pamantului, in afara de cazul in care asupra acestor bunuri exista un drept de gaj sau privilegiu pentru garantarea creantei.

Art. 409
Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.
Sumele retinute potrivit alin. 1 - 4 se elibereaza sau se distribuie potrivit Art. 562 si urmatoarele.
Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.

Art. 488
Sunt supuse urmaririi silite imobiliare bunurile imobile.
Pot forma obiectul urmaririi silite imobiliare si dreptul de uzufruct asupra unui bun imobil, precum si dreptul de superficie.
Dreptul de servitute poate fi urmarit silit numai o data cu fondul dominant caruia ii profita.

Art. 489
Urmarirea imobilelor inscrise in cartea funciara se face pe corpuri de proprietate in intregimea lor.
Se pot urmari in mod separat constructiile ce formeaza o proprietate distincta de sol, drepturile privitoare la proprietatea pe etaje sau pe apartamente, precum si orice alte drepturi privitoare la bunuri pe care legea le declara imobile.

Art. 490
Urmarirea silita imobiliara se intinde de plin drept si asupra bunurilor accesorii imobilului, prevazute de Codul civil.
Bunurile accesorii nu pot fi urmarite decat o data cu imobilul.

Art. 491
Imobilul unui minor sau al unei persoane puse sub interdictie nu poate fi urmarit silit inaintea urmaririi mobilelor sale.
Dispozitiile alin. 1 nu impiedica executarea silita asupra unui imobil aflat in proprietatea comuna a minorului sau a persoanei puse sub interdictie si a unei persoane cu capacitate deplina de exercitiu, daca obligatia prevazuta in titlul executoriu este comuna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce bunuri se pot executa silit? VictorArditti VictorArditti Buna dimineata, Ce bunuri pot fi executate silit, va rog? Sau ce venituri? As vrea sa ma lamuresc. Pensia, de exemplu? Sau un venit pentru persoanele fara ... (vezi toată discuția)
Cont blocat maryusmara88 maryusmara88 buna seara.am si eu o problema cu o rata la banca.banca mia blocat contul pe motiv ca nu am mai platit de 165 de zile.intrebarea mea este urmatoarea.daca la un ... (vezi toată discuția)
Executare silita Kropius Kropius Buna ziua, am primit o somatie in legatura cu o executare silita asupra bunurilor(imobile+mobile). Dat fiind faptul ca nu am bunuri imobile in proprietate, ci ... (vezi toată discuția)