avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatie proprietari

Locuiesc intro garsoniera la etajul 4 avand in capatul culoarului comun o uscatorie si un balcon inchis. M-ar interesa urmatorul aspect :

1. eu ca proprietar am dreptul la cota parte din uscatorie si balcon ?
2. asociatia de proprietari au dreptul dea inchiria uscatoria fara acceptul meu ?
3. la ce autoritate se poate reclama presedintele de asociatie ?
4 este compatibil cu functia de presedinte de asociatie avand ani de puscarie efectuati ?
5 cum pot sa-mi revendic si eu dreptul la cota parte din proprietatile comune ?

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:41, 24 Martie 2011
1. eu ca proprietar am dreptul la cota parte din uscatorie si balcon ?
Nu exista cota parte din uscatorie, din subsol sau din lift. roprietatea comuna este indivizibila si este detinuta de proprietarii apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta, conform cotelor-parti din proprietatea comuna.

2. asociatia de proprietari are dreptul de a inchiria uscatoria fara acceptul meu ?
Deciziile in asociatie respecta principiul majoritatii.

3. la ce autoritate se poate reclama presedintele de asociatie ?
Primaria, departamentul de asistenta si indrumare al asociatiilor de proprietari.

4 este compatibil cu functia de presedinte de asociatie avand ani de puscarie efectuati ?
in lege nu se specifica.

5 cum pot sa-mi revendic si eu dreptul la cota parte din proprietatile comune ?
Sesizati presedintele si solicitati o explicatie cu privire la motivele care au dus la blocarea accesului in uscatorie.



Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
Armenteros, utilizator
1. Aveti o cota-parte indiviza in acea uscatorie.

2. Asociatia poate inchiria orice spatiu comun cu acceptul majoritatii (50% +1) si cu acordul proprietarilor direct afectati (palier).

3. La primarie.

4. Proprietarii l-au ales, proprietarii sunt responsabili. Trebuie sa fie proprietar in acel bloc si daca nu ii sunt suspendate anumite drepturi poate fi ales. Despre aceasta problema era bine sa va interesati la momentul alegerii.

5. E posibil sa aveti castig de cauza intrucat la data inchirierii trebuia sa fiti consultat si trebuia sa vi se ceara acordul, fiind proprietar direct afectat. Vedeti pe cat timp este contractul de inchiriere si tabelul cu semnaturi.
Incercati intai in cadrul asociatiei, impreuna cu vecinii de palier care va impartasesc punctul de vedere sa faceti presiune pe presedinte sa vedeti in ce conditii a inchiriat uscatoria si daca nu este legal inchiriata sa-o elibereze, apoi....la primarie....in cele din urma in instanta.
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
elga50, moderator
1-Aveti cota indiviza a spatiului comun uscatorie
2-Daca majoritatea proprietarilor decid ca este benefic pentru asociatie obtinerea unor fonduri financiare din inchiriere,se pot inchiria in anumite conditii spatiile comune
3-In cazul cand exista dovezi pentru incalcarea normelor in vigoare,prim esalon competent in solutionare este serviciul din primarie
4-Greu de raspuns fara a cunoaste infractiunea pentru care a fost condamant
5-Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele acesteia
Totodata proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de asociatie si la cerere,li se pot prezenta documentele acesteia,respectiv solicitati sa vi se prezinte formalitatile in baza carora a fost realizata inchirierea spatiului comun
goe_07 a scris:

2-Daca majoritatea proprietarilor decid ca este benefic pentru asociatie obtinerea unor fonduri financiare din inchiriere,se pot inchiria in anumite conditii spatiile comune

Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari spune:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.

Asa ca majoritatea nu poate decide nimic daca proprietarii direct afectati nu-si dau acordul. Asta trebuie subliniat si nu trecut cu vederea......
Avand votul, aprobarea majoritatii in adunarea generala, am inchiriat un uscator chiar daca proprietarul apartamentului lipit de acel uscator nu a fost de acord.
Am afisat hotararea adunarii generale si-am asteptat 45 de zile (sa conteste cineva hotararea adunarii).
Apoi am anuntat ca primim, la comitet, cereri pentru inchiriere.
Am primit pana la termenul stabilit de comitet (30 de zile), patru cereri de inchiriere de la vecini.
Am avut nemultumiri mari din partea vecinului suparat, care era impotriva dar nu a avut incotro si-a depus si el cerere ca vrea sa devina chirias al spatiului, cu o zi inainte de expirarea termenului. I-am inchiriat chiar lui spatiul si-acum plateste lunar chirie.
S-a linistit si foloseste spatiul fara a fi deranjat de vecini.

Alte discuții în legătură

Concesionare uscatorie Lochness Lochness Locuiesc la etajul 4 al unui imobil si vreau sa concesionez uscatoria cu care sunt vecin. Am stranse semnaturi de la majoritatea vecinilor inclusiv de la cei ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu comun ContSters122621 ContSters122621 La parterul blocului in care locuiesc exista o uscatorie, 2 apartamente si 2 garsoniere. Proprietarul garsonierei care are un perete comun cu uscatoria a vrut ... (vezi toată discuția)
Uscatoria blocului lucutza55 lucutza55 buna ziua. locuiesc la parterul unui bloc de proprietari. n uam balcon si singura posibilitate de a usca rufele este uscatoria de la parter. la care are acces ... (vezi toată discuția)