avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Recuperare pierdere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Recuperare pierdere

Buna dimineata,

As vrea sa acopar pierderea anului 2010 din profitul nerepartizat al anului 2009 si am urmatoarele sume:
-profit nerepartizat 2009 21303ron(ct.1171)
-pierdere an 2010 4657ron
Inregistrari contabile la data de 01.01.2011:

1171 = 121 4657ron
Dupa aceasta inregistrare in ct.1171 mai am profit nerapartizat 16646ron.

As vrea sa stiu daca este corect.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: taie , utilizator 14:12, 24 Martie 2011
Eu recomand deschiderea de conturi analitice pentru astfel de operatiuni. Inregistrand pe contul sintetic se pot genera confuzii: nu puteti compensa pierderea in mod implicit, ci doar in baza hotararii AGA (ea poate decide acoperirea pierderii si din alte surse).

Succes!
Normal ca prin hotarare AGA, dar pe mine ma interesa daca este corect.
In Ordinul 117 se specifica ca pierderea execitiului financiar curent sa se acopere din profiturile viitoare. Aici sunt destul de confuza.
Da, din punct de vedere contabil este corect.
In urma hotararii AGA, se acopera pierderea din 2010, cu profitul realizat anterior si nerepartizat.

Actul normativ la care faceti referire mai sus, se refera la recuperarea pierderii din punct de vedere fiscal.
Din punct de vedere fiscal, vi se creeaza o facilitate la determinarea impozitului pe profit, prin diminuarea bazei de impozitare cu pierderea fiscala anterioara.

Cu alte cuvinte:
In contabilitate puteti face inregistrarea 1171 = 121
Extracontabil, tineti o evidenta a pierderilor fiscale, care chiar daca din punct de vedere contabil sunt acoperite, din punct de vedere fiscal pot fi deduse la calculul impozitului pe profit in anii urmatori.
Anul viitor, la completarea declaratiei 101/2011, va trebui sa preluati pierderea fiscala care apare in Declaratia 101/2010. Veti vedea atunci ca se va diminua baza impozabila.
Multumesc pentru raspuns.Am inteles acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdere contabila ,pierdere fiscala camicami camicami Am urmatoarea situatie : pierdere din anul precedent(2008) inregistrata in debit cont 117, in suma de 6667 lei. O parte este pierdere fiscala,6631 lei,iar ... (vezi toată discuția)
Recuperare pierdere vornicuelena vornicuelena Incerc sa fiu mai explicita O societatea l are urmatoarea situatie la sfarsit de an 2009: -pierdere - debit 121 = 173.295 ron din care pierdere fiscala ... (vezi toată discuția)
Repartizarea profitului anului 2009 maricos maricos la sf anului 2009 am profit 1169 lei si am facut inregistrarea 129=117 1169 lei este bine si ce inregistrari trebuie sa mai fac cu privire la ... (vezi toată discuția)