avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa de timbru si cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa de timbru si cheltuieli de judecata

Buna ziua,

Va expun o speta legata de o contestatie la executare:

Contestatorul era girantul unui imprumutat care nu si-a achitat datoria, iar creditorul a pornit astfel executarea silita impotriva girantului.

Girantul a formulat contestatie la executare achitand si taxa de timbru aferenta, iar la primul termen paratul a depus intampinare prin avocat in care a solicitat printre altele si cheltuieli de judecata - onorariu de avocat.

Insa inainte de urmatorul termen al contestatiei, imprumutatul si-a achitat integral datoria fata de creditor - prin urmare contestatia la executare a girantului a ramas fara obiect.

Instanta s-a pronuntat constatand ca ramasa fara obiect contestatia, insa i-a respins contestatorului (girant) solicitarea de restituire a taxei de timbru (intemeiata pe art. 23 al. 1 lit. c din Legea 146/1997) si l-a obligat si la plata cheltuielilor de judecata (onorariu de avocat 500 lei).

Ce solutie ar fi cea mai potrivita pt ca girantul (contestator) sa-si recupereze atat taxa de timbru cat si cheltuielile de judecata, deoarece nu este parte cazuta in pretentii si nici nu i se poate opune vreo culpa procesuala?

Multumesc pentru ajutor.

Iulian
Cel mai recent răspuns: danic , utilizator 20:01, 23 Martie 2011
Da, instanta a apreciat , in mod corect, ca partea care a cazut in pretentii este ...girantul, deoerece actiunea lui a ramas fara obiect. Culpa procesuala nu are, dar, potrivit prevederilor Codului de procedura civila, poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, la cererea paratului-art. 274 alin. 1.
Tot astfel, judecatorii nu pot micsora cheltuielile pe care partea care a castigat va dovedi ca le-a facut, nu pot sa micsoreze onorariile avocatilor.
Oricum, daca in intampinare, paratul a recunoscut pretentiile reclamantului, el nu mai poate fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, exceptand cazul in care a fost pus in intarziere inainte de chemarea in judecata-art.275.
Doar ca in speta nu avem o parte care a castigat...
Ok, multumesc pt raspuns. Nu ramane decat ca girantul sa se indrepte cu actiune in pretentii impotriva debitorului pt a-si recupera cheltuielile de judecata deoarece din cauza acestuia a initiat contestatia la executare care a ramas fara obiect.
Cum ar trebui intemeiata in drept aceasta actiune...? 998 - 1000 Cod Civil?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare actiune: ce se intampla cu chemarea in garantie? smeagull smeagull Buna ziua. Reprezint parata intr-o actiune in pretentii. Prin intampinare am chemat in garantie un tert. Am timbrat chemarea in garantie pentru primul ... (vezi toată discuția)
Obligare la plata cheltuieli de judecata fara culpa procesuala eugen82 eugen82 Paratul chemat in judecata si-a indeplinit obligatia pe parcursul procesului. Ce se intimpla in acest caz cu cheltuielile de judecata ale ... (vezi toată discuția)
cum vedeti o speta? Manole Dumitru Manole Dumitru X cheama in judecata civila pe Y. Actiune este intemeiata, X are interes, cererea este admisibila, Pana dupa prima zi de infatisare Y face opozitie la ... (vezi toată discuția)