avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Anulare actiune: ce se intampla cu chemarea in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Anulare actiune: ce se intampla cu chemarea in garantie?

Buna ziua.

Reprezint parata intr-o actiune in pretentii. Prin intampinare am chemat in garantie un tert. Am timbrat chemarea in garantie pentru primul termen.
Reclamanta nu a timbrat actiunea principala.
S-a acordat termen pentru timbraj si comunicare inscrisuri.

Daca reclamanta nu va timbra si i se va anula actiunea ca netimbrata, ce se va intampla cu chemarea in garantie?
Se poate disjunge si judeca separat (procedural intreb)?
Va fi anulata si ea?
Va fi respinsa (cam devine lipsita de cadru procesual si de interes)?

Daca actiunea principala se anuleaza ca netimbrata, imi pot recupera de la reclamant timbrajul chemarii in garantie ca si cheltuiala de judecata?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 17:10, 21 Iunie 2012
Dupa cum rezulta din disp. art.60 alin.1 Cpc, solutia din cererea de chemare in garantie depinde de solutia din cererea principala.
Astfel, in cazul in care cererea principala se admite se va admite si chemarea in garantie formulata de parat, daca este gasita intemeiata.
In mod corespunzator, daca cererea principala se respinge, va fi pronuntata aceeasi solutie si cu privire la chemarea in garantie, ca lipsita de interes sau obiect.
Va multumesc.
Si taxa de timbru de la chemarea in garantie o pot obtine ca si cheltuiala de judecata?
Teoretic ar trebui obligat reclamantul la plata cheltuielilor de judecata facute si dovedit a fi fost facute de partile chemate in judecata din vina lui (onorariu avocat, taxe de timbru).
Articolul vorbeste despre partea cazuta in pretentii. Netimbrand actiunea aceasta va fi respinsa ca netimbrata. Putem vorbi de o culpa a reclamantului, astfel incat sa fie obligat la plata cheltuielilor de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chemare în garanþie HeniuV HeniuV În cazul în care pârâtul cheamă în garanţie un Minister, pentru ca, reclamantul să poată intra în posesia documentului pretins, iar această cerere ... (vezi toată discuția)
Anulare actiune ? oanaportar oanaportar Buna seara ! Va rog sa ma ajutati cu un sfat: - colegul meu a fost chemat in judecata de un vecin - colegul a chemat in garantie un alt vecin - actiunea ... (vezi toată discuția)
Actiune insuficient timbrata; poate fi invocata aceasta exceptie in apel? loki loki S-a platit pentru o actiune in pretentii o taxa initiala de timbru, iar pe parcursul procesului s-a intocmit un raport de expertiza contabila, care stabilea ca ... (vezi toată discuția)