avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recurs
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recurs

Va rog sa-mi spuneti daca este o regula in a se dispune recurs sau nu intr-un proces.Am un proces simplu cu primaria si credeam ca dupa judecarea la TB si la Curtea de Apel se incheie ( ambele judecati avind acelas verdict ),dar s-a pronuntat cu posibilitate de recurs si primaria a facut iar recurs.Am crezut ca la Curte se merge numai cu.procese deosebite ! Asa ca intreb:care sunt regulile pt. nr. de recursuri posibile ?
Cel mai recent răspuns: fdanila , utilizator 14:08, 30 Martie 2011
Recursul este unul singur si este prevazut in sentinta data. Acolo se precizeaza: "cu drept de recurs in 10/15 zile de la comunicarea hotararii".
De aceea s-a declarat recursul.
In recurs se va analiza sentinta data sub aspectul legalitatii ei. Nu se admit probe noi, nu se judeca fondul problemei.
Art.4 cod civil "Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca:
1.recursurile declarate impotriva hotararilor curtilor de apel si a altor hotarari, in cazurile prevazute de lege
(...)
La dvs a fost fond la tribunal, apel la curtea de apel si acum recurs...
Din moment ce decizia din apel a fost pronunţată cu drept de recurs, Primăria are dreptul legal să exercite această cale de atac. Nu este nimic deosebit în această stare de drept şi de fapt.

Doamna Aurora Ciorobea ,am inteles acum ca recursul e numai unul si se judeca numai legalitatea sentintei;credeam ca apelul este recurs la ce s-a deliberat la TMB.Va rog sa mai ma lamuriti cu:
1)la apel ce se judeca ?
2)daca la recurs se judeca" legalitatea sentintei "se mai judeca si daca partile sunt corect nominalizate?Primaria a facut recurs invocind
a) exceptia lipsei capacitatii de folosinta procesuala
b) mai trebuia ca eu sa depun si alte acte in plus la primarie pentru justificarea cererii mele;
Daca nu are capacitate procesuala de ce primaria se exprima in motivele de recurs ca mai trebuia sa depun la ea alte acte?!?!
multumesc
1-si in apel (si in recurs) se judeca legalitatea sentintei, dar sub alte aspecte;
-motivele de apel sunt la indemana apelantului nefiind tinut de o enumerare din partea legiutorului, pe cand cele de recurs sunt clar precizate in art.304 Cod procedura civila
-in apel se accepta probe noi, inscrsuri si chiar martori
2-in recurs este absolut necesara incadrarea in unul din motivele prevazute la art. 304
-primaria putea invoca acest aspect pe exceptie la judecarea in fond, sau cel mai tarziu in apel
-odata procesul inceput nu mai aveti de ce sa depuneti vreun act la primarie
-in recurs nu se depun probe noi, nici la instanta, nici la parata, urmand sa se judece recursul in baza actelor deja aflate la dosar

Ma indoiesc de admiterea recursului primariei pe motivul invocat, care nu este motiv de recurs.
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
ContSters193035, utilizator

Alte discuții în legătură

Recurs aser aser Daca se admite la recurs exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta ce hotarari se pot ? credeti ca doua, de anulare sau de casare cu trimitere la ... (vezi toată discuția)
Invocarea exceptiei la recurs aser aser La recurs Primaria, ca parata, invoca exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta,dar -am avut primul proces cu Primaria, in care am solicitat ca ... (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive negut negut In procesul meu cu Primaria(reclamata), privind o Decizie a acesteia, la a 3-ä infatisare,deci la al 2-lea recurs Primaria invoca anularea procesului pe ... (vezi toată discuția)