avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recurs
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recurs

Daca se admite la recurs exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta ce hotarari se pot ? credeti ca doua, de anulare sau de casare cu trimitere la fond prevede sau pot fi si alte solutii ?Multumesc anticipat pt. raspunsul dv
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:54, 15 Mai 2011
Daca s-a admis excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă se respinge acţiunea formulată.
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2011
Darie Tudor, utilizator
Privind "exceptia lipsei capacitati de exrcitiul al dreptului", are doua intelesuri. Daca lipsa capacitatii a aparut dupa pronuntarea instantei de fond si recursul a fost declarat de acea persoana, recursul este neavenit ca facut de o persoana ce nu poate sta in judecata, si adoua ipostaza este cand recursul este facut de partea care are capacitatea de exercitiu dar cealalta parte nu mai are dupa pronuntarea hatararii primei instante, recursul se suspenda, cu obligatia recurentului de a introduce in cauza erezii intimatului..Cam asa am studiat un caz, daca sunt alte pareri, sau ceva de completat este bine ..#-o
in principiu se vor anula cele doua hotarari. insa pe cine priveste aceasta exceptie? sigur e vorba de capacitatea de folosinta si nu alta exceptie? de exemplu lipsa calitatii procesuale.
in motivele de recurs scrie " se invoca exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta " de catre parata ,primaria ;scrie ca capacitatea o are municipiu,cf. legii 215.Numai ca la apel cererea de apel cit si participarea la sedinta de apel a fost facuta de reprezentantul municipilui.In acest caz,daca instannta si eu am participat impreuna cu municipiu la proces la apel inseamna ca primaria mai poate face uz de exceptie? nu inseamna ca desi parata era primaria EA A DELEGAT municipiu sa participe la proces??? si ca instanta a fost de acord?

Codul de procedura civila nu prevede în mod expres sancţiunea care intervine în lipsa capacităţii procesuale de folosinţă.
În acest caz, în doctrină s-a arătat că actele de procedură săvârşite de o persoană fără capacitatea procesuală de folosinţă sunt lovite de nulitate absolută, sancţiunea fiind respingerea acţiunii ca şi în cazul lipsei dreptului subiectiv .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptie ovidiu7 ovidiu7 doresc sa aflu ce inseamna fiecare -exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta,si -exceptia lipsei calitatii procesuale pasive Ele se suprapun ... (vezi toată discuția)
C.pr.c. art 64-66 aser aser \"Aratarea titularului dreptului \" se refera si la persoane juridice ?Daca paratul nu are capacitate procesuala de folosinta si indica cine are aceasta ... (vezi toată discuția)
Rolul activ al instantei lotuss lotuss In ce art. se prevede ca instanta in virtutea rolului sau activ ar trebui sa puna in discutia partilor capacitatea lor procesuala ? (vezi toată discuția)