Buna ziua!
Anul acesta m-am hotarat sa-mi fac o afacere propie.Este adevarat ca multi se feresc sa mai faca afaceri in perioada aceasta si mai ales in Romania, asa ca apelez la ajutorul dumneavoastra.Asi vrea sa ma bag pe un segment din categoria constructii si anume,instalatii termico-sanitare,canalizari,gaze,
electrice si posibil sa ma extind si cu instalati de aer conditionat dar aceasta problema mai ramane de studiat.Avand in vedere ca este o afacere mica cu cel putin doi angajati cel mult patru,(asa vad in aceasta perioada pana la o eventuala lansare economica)nu ma pot hotara ce forma juridica ar fi mai avantajoasa si mai sigura,adica ma refer la taxe impozite cheltuieli (salarii profit contabil etc).S.R.L. sau I.I.?
In ambele cazuri platitoe de TVA sau nu?
Intrebari ar fi mai multe dar deocamdata atat.
Multumesc anticipat pentru orice sugestie.#-o
Odata cu reintroducerea impozitarii pe venit, diferentele de impozitare dintre micile firme si I.I./ PFA s-au redus semnificativ (ma refer la elementele care faceau mai avantajoasa inregistrarea ca I.I. sau PFA).
Probabil ca, din anumite puncte de vedere, inregistrarea ca I.I. are, in continuare o serie de avantaje evidente mai ales in zona de inceput a unei afaceri, insa, dupa ce afacerea prinde contur, veti descoperi ca SRL-ul este mai potrivit dezvoltarii unui business in care aveti si angajati.
In ce priveste dilema platitor sau NEplatitor de TVA, trebuie sa va faceti niste calcule proprii pornind de la intrebari de genul:
1) veti avea nevoie sa deduceti TVA-ul ? ..adica veti achizitiona produse, materie prima sau consumabile in cantitati semnificative pentru a le revinde, sau pentru a le folosi in activitatea curenta ?..
Raspuns: In acest caz, probabil ca e mai bine sa optati pentru a fi platitor, deoarece pretul acestor produse va contine si TVA !..
2) In acelasi timp, estimati ca in primul an de activitate incasarile d-voastra vor depasi plafonul de 35.000 Euro (echivalent in lei) ?..
Raspuns: Daca raspunsul este negativ, probabil ca ati putea ramane neplatitor de TVA (macar in primul an fiscal) pentru a nu adauga TVA la pretul serviciilor d-voastra (pret mai mic pe piata de profil !).
In final, d-voastra sunteti cel care trebuie sa cantareasca fiecare element !
:luck: