Buna ziua,
Am nevoie de un sfat pentru a depasi impasul in care se gasesc parintii mei.Despre ce este vorba:
Tatal meu este detinatorul unui titlu de proprietate al unui teren de 2.5 ha padure. Nu are cadastru si deci terenul nu este intabulat.
In noiembrie 2009 a incheiat cu o persoana, o intelegere de vanzare-cumparare a terenului astfel: a primit un avans de 20% din valoarea sumei convenite pentru care s-a intocmit un document cu martori in care se mentiona ca ca a primit avansul si ca actele se vor intocmi dupa achitarea sumei integrale , diferenta urmand sa se achite in 5 rate lunare. Documentul a fost data dar in continut nu s-a mentionat data pana la care se va achita suma integrala si nici ce se intampla daca cumparatorul sau vanzatorul se rezgandeste.
Pana astazi (martie 2011) cumparatorul nu a mai achitat nicio suma de bani si nici nu mai raspunde la telefon. Parintii mei au aproape 80 ani, sunt pensionari si au nevoie de bani. In plus, ei locuiesc in Prahova iar terenul este in Vrancea, au un alt cumparator si vor sa-l vanda.
Cum pot vinde parintii mei acest teren, avand in vedere ca prima persoana (care este din Vrancea si in tot acest timp a folosit terenul, impozitul fiind platit de parintii mei) cu care au facut intelegerea refuza sa le mai raspunda la telefon. Pot vinde acest teren?
Cum pot proceda pentru a evita problemele ulteriare?
Avand in vedere cele expuse, o plangere penala impotriva asa-zisului cumparator trebuie formulata! Pentru iselaciune... Astfel, poate vinde oricui fara nicio problema!
Tatal dvs. a incheiat cu acea persoana o promisiune unilaterala de vanzare, sau bilaterala de vanzare-cumparare, in functie de ce scrie in acea intelegere.
Nu veti rezolva nimic daca veti face plangere pentru inselaciune, deoarece nu este o fapta de natura penala.
Probabil persoana respectiva trebuie actionata in instanta pentru obligatia de a face (art. 1075 c. civ.), sau chiar sa ceara instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare cumparare.
Va trebui sa apelati la un avocat care sa va sfatuiasca cum sa procedati, dupa ce ii aratati acea intelegere scrisa.
In intelegere scrie ca tatal meu a primit un avans din valoarea totala a terenului si ca cumparatorul se obliga sa plateasca diferenta in cinci rate lunare ( fara alta mentiune). Mai scrie ca dupa plata integrala se intocmesc actele. Actul este datat (noiembrie 2009) , semnat de tata si de cumparator si de cate un martor din partea fiecaruia.
Cred ca pasii ar fi urmatorii:
1. intabulati terenul. O promisiune de v-c inseamna ca, daca maine vine cumparatorul pentru perfectarea actelor, tatal dvs trebuie sa aiba actele pregatite pentru intocmirea actului de v-c.
2. Mergeti la un notar si-l notificati pe cumparator - la adresa trecuta in antecontract - sa se prezinte in data de...ora de... pentru a achita diferenta si a se intocmi actul de vc. Solicitati si achitarea impozitului platit de tatal dvs.
Daca acest cumparator nu se va prezenta, notarul va astepta pana la sfarsitul programului, dupa care va intocmi o incheiere in care va scrie ca persoana respectiva nu a raspuns notificarii. In aceasta situatie, cred ca tatal dvs este liber sa vanda oricui va crede de cuviinta. Asta deoarece, nefiind stipulat un termen maxim in care cumparatorul trebuie sa achite diferenta, practic, el poate veni oricand sa plateasca diferenta si sa solicite perfectarea actelor. Prin notificare, dvs. practic il puneti in situatia sa respecte acest termen. Din cate am inteles antecontractul nu a fost perfectat la un BNP., ci doar chitanta de mana.
Asta este parerea mea.
Succes.