avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sentinta definitiva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sentinta definitiva

Buna tuturor.

Am divortat. La nivel de judecatorie s-a pronuntat divortul din vina ambelor soti, iar copilul mi s-a incredintat. S-a facut recurs la tribunal de catre fosta sotie, unde recursul a fost considerat ca si nefondat si am primit prin posta o comunicare a deciziei prin care mi se aduce la cunostinta acest lucru, si cu drep de recurs de 30 de zile. Fosta sotie NU a mai facut recurs..deci sentinta a ramas definitiva.

Problema: acum trebuie sa-mi schimb buletinul si am nevoie de o sentinta definitiva si irevocabila referitoare la divort..
De la cine si cum voi obtine acest document? ..sau pur si simplu ma duc cu ultima sentinta?
..am inteles ca in cazul in care cer legalizarea unei copii a sentintei se va mentiona pe ea "definitiva".. e adevarat ..sau exista o altfel de procedura?

Multumesc,
Biro Z.
Cel mai recent răspuns: ContSters89491 , utilizator 16:46, 23 Martie 2011
Dupa expirarea termenului de recurs (si daca nimeni nu a declarat recurs) dosarul se va intoarce la judecatorie.

Judecatoria va elibera copii legalizate (cate vreti) cu mentiunea definitiva si irevocabila dupa sentinta (sentinta este cea care ramane def. si irev. pentru ca nu a fost schimbata in apel)
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
romascanu, moderator
in cazul in care decizia din apel nu a mai fost atacata cu recurs in teremen de 30 de zile, respectiva decizie a devenit si irevocabila.
Astfel, cu decizia din apel in original,impruna cu o cerere de definitivare, a platii unei taxe de 6 lei si timbru judiciar de 0.15 lei, va prezentati la registratura primei instante si le depuneti toate aceste acte.vi se va da un termen la care sa veniti sa ridicati decizia cu stampila definitiva si irevocabila.
Din ce stiam eu, trebuie sa faceti o cerere in acest sens, sa atasati in copie sentinta, o taxa de 2 lei si timbru de 0,15. Eu zic ca poate fi obtinuta si in aceeasi zi.
Multumesc "romascanu" si "gabriel z"..am fost pe aproape...azi am mers la registratura de la tribunal si am explicat fetei de acolo faptul ca am nevoie de un act pe care e mentionat definitiv, dar mi-a spus ca sa cer copie legalizata si cei de la arhiva oricum vor trece pe ea ca e definitiva.. sper sa fie asa.. daca nu cred ca trebuie sa procedez cum ati spus Dvs, ceea ce mi se pare si logic, dar nu stiam procedura, adica existenta unei cereri exprese pentru definitivare.

Multumesc din nou.

O zi buna tuturor,
Zoli B.
@zoly, cred ca trebuia sa ne precizati din ce oras sunteti. Caci, daca ma uit bine la raspusurile de mai sus, nu prea pare ca "noi zicem" ci, eu zic ca..., el zice ca ... Pentru ca eu "mi-s" de prin Bucuresti, Gabriel de prin Cluj si Iulian din Pitesti.

Prin urmare, n-as putea sa vin eu "din orasul de unde se da ora exacta" :) si sa zic ca e bine asa si nu altminteri, caci s-ar putea ca "bucataria" de la Bucuresti sa nu se izbeasca cu cea de la Cluj.
Pot doar sa ma ...mir cumva de procedura descrisa de Gabriel.

Cum adica ...
gabriel z a scris:

cu decizia din apel in original... va prezentati la registratura primei instante

Hotararile judecatoresti IN ORIGINAL sunt DOUA mari si late. Una in dosar si una la mapa de hotarari a instantei. Prin targ circula copii simple (primite in cutia postala) si copii legalizate...dupa original.

Vreti sa spuneti ca la Judecatoria X (din Cluj) elibereaza copii legalizate cu mentiunea definitiva si irevocabila dupa sentinta pronuntata de Judecatorie, chiar daca nu s-a intors dosarul (el fiind inca la Tribunal) daca i se prezinta ...(ce anume? ca un original, sigur n-am cum sa am).

Pentru a mi se elibera o copie legalizata trebuie sa duc eu o copie simpla (sau o fac la fata locului), iar ei (grefa instantei) o confrunta cu originalul (din dosar), pun stampila dreptungiulara si ...lipesc timbrul de 0,15 lei pe care l-am cumparat tot eu (dupa ce au verificat si achitarea taxei de timbru de 2 lei/exemplar legalizat cerut). Si, evident, nelipsita cerere pentru eliberare copii legalizate (caci orice cer, tebuie cerut in scris).

Repet, in acest caz, sentinta de la Jud. este cea care ii trebuie lui @zoly, pentru ca acolo scrie; "admite actiunea ...desface casatoria..." In decizia din apel nu scrie nimic nou (zice doar "respinge apelul ..." Adica ...:) ramane cum s-a stabilit prin sentinta de la fond).
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Legalizare sentinta divort csllngy csllngy Buna ziua. Divortul meu s-a pronuntat pe 8 decembrie 2010. Au trecut si cele 30 zile pt recurs. Acum vreau sa legalizez sentinta ( stampila definitiva si ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine ca hotararea data de instanta de apel, respectiv tribunalul, sa devina definitiva si irevocabila?  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Am primit hotararea instantei de apel si este specificat faptul ca este definitiva si ca o pot ataca cu recurs in termen de 30 de zile. Nu intentionez sa atac ... (vezi toată discuția)
Legalizare hotarare - se mai investeste cu formula executorie? cassy cassy va rog sa ma ajutati sa inteleg si sa imi spuneti ce pasi trebuie sa urmez deaorece: azi verificand un dosar pe site Tribunalului mi-a aparut cu rosu in fata ... (vezi toată discuția)