avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... legalizare sentinta divort
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

legalizare sentinta divort

Buna ziua. Divortul meu s-a pronuntat pe 8 decembrie 2010. Au trecut si cele 30 zile pt recurs. Acum vreau sa legalizez sentinta ( stampila definitiva si irevocabila) si am citit pe forum ca se pot legaliza mai multe exemplare, cu conditia sa se mentioneze si pe cererea respectiva acest lucru. Intrebarea mea este: pt fiecare exemplar in parte trebuie sa platesc taxa juridica de 2 ron si timbru juridic 0,15 ron? Ex: daca vreau sa legalizez 3 copii din aceasta sentinta atunci cumpar de 3x 20 ron taxa juridica si 3 x 0,15 ron timbru juridic? Va multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: sirius208 , utilizator 11:10, 28 Decembrie 2014
Dv.doriti investirea hotarii cu formula definitiva si irevocabila, nu legalizarea ei.
Se depune cerere de investire, copia sentintei, taxa de timbru de 4 lei si timbru judiciar de 0,15 lei. Cand mergeti sa ridicati hotararea investita, sa aveti la dv. mai multe exemplare ale sentintei si rugati functionara sa va puna stampila de definitiva si irevocabila si pe ele. De regula nu se mai cere si taxe pentru acestea.
Hotararea judecatoreasca trebuie investita cu formula definitiva si irevocabila. Apoi, daca doriti, puteti solicita eliberarea unor copii legalizate de la instanta unde s-a judecat fondul, intrucat la arhiva acestei instante se va reintoarce intregul dosar.
Pentru legalizarea hotararii ( cu mentiunea definitiva si irevocabila) in 3 exemplare aveti nevoie de :
-cerere adresata presedintelui instantei,
-3 taxe de timbru de 2.00 lei,
-3 timbre jud. de 0,15 lei si
-3 exemplare ale hotararii a carei legalizare se solicita.
Hotararea se redacteaza dupa 30 de zile de la pronuntare, dupa care se comunica partilor, iar de la comunicare va curge termenul de 30 de zile de apel.
Dupa expirarea celor 30 de zile de apel, daca niciuna dintre parti nu declara apel, puteti formula cererea de legalizare a hotararii asa cum v-am aratat mai sus.
Undeva spuneti ca a expirat termenul de recurs, banuiesc ca pe 8 dec. v-ati judecat la judecatorie si nu in apel.
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Da. Pe 8 decembrie 2010 a fost ultimul termen. S-a redactat hotararea pe care am primit-o in 14 ianuarie. Am fost la registratura la tribunal si pot duce sa o legalizez. Recurs nu s-a facut. Dar nu stiam ca pt mai multe exemplare cum se procedeaza. Pt ca am citit pe forum ca e bine sa se legalizeze mai multe exemplare pt ca unde se va mai cere, se cere de obicei un exemplar original.
Va multumesc frumos pt raspuns. O seara placuta va doresc.
Buna ziua, ma aflu in posesia sentintei unei rude, femeie, care locuieste momentan in strainatate si de care sotul a divortat iar pe plic este mentionata o data la care va deveni definitiva si mi-a spus ca dupa acea data ma pot duce sa-i mai pun o "stampila"; una o are deja.
Pot face eu acest lucru fara o imputernicire?
Unde ma duc, la ce birou?
Ce trebuie sa platesc si unde?

Acesta sentinta este foarte importanta intrucat ruda mea a fost victima unei infractiuni grave, in prezent nu mai are nici un fel de acte; nici certificat de nastere nici CI nici pasaport, nimic, absolut nimic. A reusit sa-mi faca doar niste procuri ca sa pot sa-i scot certificat de nastere si carte de identitate cu numele ei de fata. Din motive financiare si de securitate nu se poate intoarce in tara.
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 28 Decembrie 2014
sirius208, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Definitiva si irevocabila goldfish goldfish cum procedez ca sa obtin pentru o hotarare, sa fie scris pe ea, mentiunea [b]definitiv si irevocabil?[/b] mentionez ca de 1 an nu s-a facut nici apel, nici ... (vezi toată discuția)
Definitivare sentinta de divort kzsi77 kzsi77 Buna ziua, Am primit sentinta de divort plina cu greseli. Am solicitat corectarera acesteia, am si primit comunicarea privind admiterea cererii de indreptare ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine ca hotararea data de instanta de apel, respectiv tribunalul, sa devina definitiva si irevocabila?  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Am primit hotararea instantei de apel si este specificat faptul ca este definitiva si ca o pot ataca cu recurs in termen de 30 de zile. Nu intentionez sa atac ... (vezi toată discuția)