avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tranzactie/Partaj Imobil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tranzactie/Partaj Imobil

Buna ziua sunt noua pe acest site si mi se pare de bun augur. Felicitari !!! Insa vin si eu cu o problema destul de dificila.
Am divortat in 2006 iar situatia partajului sta cam asa. Am cumparat un ap cu 2 cam inainte de casatorie pe numele sotului meu dar ap a fost platit in 2 transe 3500 usd inainte casatorie si restul de 8500 usd dupa casatorie. Contractul a ramas pe numele sotului. La partaj el recunoaste ca dobandit in cote de 1/2 cu mine apartamentul si se face o tranzactie care suna in felul urmator. Ramane in deplina posesie a apartamentului urmand ca la data de 23 .06 .008 sa imi dea jumatate din contravaloarea ap la data efectiva a platii. Am inteles ca am un drept de creanta....pe mien nu prea ma incalzeste lucrul acesta.. din cate am aflat eu trebuie s ail dau pe el in judecata sa imi dea banii in cazul neplatii. Cum se procedeaza dat fiind faptul ca el nu are de unde sa imi dea jumatate din contravaloarea ap . Ce ma sfatuiti sa fac? El ar fi de acord sa imi vanda (fictiv) dreptul de proprietate in cote de 1/2 ca sa se achite de mine, Dar asta ar insemna sa sting litigiul care l-am inregistrat in cartea funciara...ca sa se poata face acest contract. Unde ma situez? Ce sanse reale am sa pot sa imi recuperez banii sau cel putin sa imi vanda (fictiv) jumatate din ap !??

Cu multumiri
Hotarirea care a consfiintit tranzactia este definitiva si irevocabila astfel ca dupoa data stabiliota ca scadenta ar fi de preferat sa va adresati unui executor judectoresc pentru a face somtie in vederea executarii silite si in functie de acest demers puteti hotari ce veti face in continuare.
Nu lasati sa treaca mai mult de 3 ani de la hotarare, altfel sunteti in pericol sa pierdeti tot.
Investiti hotararea, prezentati-va la un executor, veti achita onorariul, veti solicita o expertiza care sa stabileasca valoarea apartamentului si, in cazul in care sotul nu va da banii reprezentand 1/2 din apartament, acesta se va scoate la licitatie, se va vinde si veti recupera banii.
Pare greu, costisitor, insa valoarea pusa in joc nu e neglijabila si el ar fi trebuit sa va dea banii pana acum.
Deeci nu mai trebuie sa il dau in judecata? Decat sa ma duc la un executor? Precizez ca este dispus sa imi vanda(fictiv) jumatate din imobil !
NU prea ati fost explicita. Vrea sa va vanda 1/2 din apartament in contul sultei pe care v-o datoreaza? Adica reveniti la situatia anterioara incheieri tranzactiei. Si atunci va intreb....De ce ati mai facut partajul?
daca pe 23.06.2008 nu va da banii mergeti la executorul judecatoresc si cereri executarea silita a hotararii.Iar daca tot nu are bani sa va dea si nici Dvs. nu doriti apartamentul(din moment ce nu l-ati cerut la partaj)....o sa-l scoata la licitatie si asa va recuperati banii.Insa nu lasati sa treaca timpul...
Trebuie sa va adresati unui executor judecatoresc.Este indicat sa aveti si un avocat platitit ca sa inteleaga si executorul ce vreti.
Daca porniti executarea silita executorul poate avea interes ca imobilul sa fie vandut.

Va poate face la notar vanzare-cumparare o unei cote parti din imobil dar ce castigati din aceasta operatiune juridica?

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Un caz... mar4905 mar4905 Reclamanta deschide actiune de partaj, prin care solicita paratului urmatoarele: partajarea bunurilor mobile, partajarea diferitelor cheltuieli facute impreuna ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament sau partaj cataleata cataleata Eu tata si fratele dobândim in urma decesului mamei un apartament 2 camere.Tata ne il lasa noua..iar fratele imi va da jumătate din valoarea lui.Fratele il ... (vezi toată discuția)
Partaj in caz de divort dana_t82 dana_t82 Buna ziua, Parinti mei au in comun un apartament , poate unu dintre ei sa vanda partea sa fara acordul celeilalte parti? In caz de divort ce se mai imparte ... (vezi toată discuția)