avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Parintii mei sunt decedati,mama-4ani,tata-5luni.Suntem 5parti care beneficiem de mostenirea din partea parintilor.Mostenirea este formata din un apartamant 3camere,o casa la tara si terenuri agricole.Va rog sa-mi spune-ti cateva detalii cu privire la modul de desfasurare al succesiunii(taxe,procente,etc).Vreau un sfat de la d-voastra cum trebuie sa procedez cat mai simplu si cu costuri mai reduse.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 15:52, 23 Martie 2011
indicat ar fi sa se dezbata succesiunea in instanta de judecata. asa s-ar solicita si iesirea din indiviziune. taxa de timbru pe care trebuie sa o platiti este de 3% din valoarea bunurilor care fac obiectul mostenirii.
pai... costuri reduse... in principal trebuie ca toti 5 sa va prezentati la un notar pentru a dezbate succesiunea. Notarul va stabili cotele ce vi se cuvin fiecaruia si va emite certificatul de mostenitor pentru fiecare in parte. Acum costurile... ele depind de valoarea de circulatie a bunurilor ce sunt supuse impartelii. Nu am ce cote/ taxe sa va spun, nici chiar estimativ, intrucat:
1. nu ati precizat cine sunt cei 5 mostenitori... frati, veri, unchi... etc. ce relatie de familie exista intre ei si defuncti
2. nu ati precizat ce fel de terenuri sunt, agricole, ok... unde? ce suprafata? etc...
3. nu ati precizat unde este imobilul...

oricum... ideea e ca taxele sunt suficient de mari, parte pozitiva este ca se impart intre mostenitori. Ce sa va zic? nici estimativ nu pot aprecia ca sunt insuficiente detalii.

Contactati impreuna cu cei 5 un notar si va lamuriti cu actele in fata.
Procedura prealabila notariala e obligatorie.Mergeti la notar pentru exprimarea dreptului de optiune succesorala in cele 6 luni de la deces , iar cand veti dispune de sumele necesare, veti solicita si dezbaterea succesiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa bunici - provincie Camina33 Camina33 Buna ziua, Am sa incerc sa detaliez cat mai clar posibil aceasta speta. In urma cu 3 ani a decedat tatal meu, 6 luni mai tarziu a decedat fratele lui, ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire danielbotezatu danielbotezatu Buna, Am o intrebare legata de dezbaterea mostenirii. Bunicii au avut doi baieti, fiecare cu cate 5 copiii. Au murit in ordinea asta: bunica, unchiul si ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru dezbatere succesiune/partaj succesoral pe cale judecatoreasca Cristian123c Cristian123c Unul dintre succesibili nu se prezinta la notar pt. dezbaterea succesorala.Se poate cere in instanta doar dezbaterea succesiunii fara partaj succesoral? Ce ... (vezi toată discuția)