Lucrez la o fabrica unde programul este de 8 ore si pauza de 30 min neinclusa in program. Cand am incercat in timpul pauzei sa plec pentru a-mi cumpara un suc de la un chiosc aflat la 2 km, mi s-a spus ca nu am voie sa ies decat cu bilet de voie, desi eram in timpul pauzei de masa. Urma sa ma duc cu masina si sa ma intorc inainte de terminarea programului.
Intrebarea e unde scrie (in ce lege) ca angajatul nu are voie in timpul pauzei sale sa paraseasca incinta angajatorului.
Am intrebat la Resurse Umane si mi s-a arat in Regulamentul Intern un articol care prevedea interdictia parasirii incintei in interes personal.
Este legala o astfel de prevedere inclusa in Regulament?
Nu, nu cred ca este legala interdictia din regulamentul intern. Pauza de masa face parte din timpul liber al salariatului de care acesta dispune cum vrea asta daca nu cumva lucrati in armata.
Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate.