avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Garantie de buna executie_intrebare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Garantie de buna executie_intrebare

la semnarea contractului de achizitie lucrari partile stabilesc ca modalitate de constituire a garantiei de buna executie "retineri succesive"...in documentatia de atribuire fiind mentionate toate cele 3 modalitati.
In timpul derularii contractului executantul solicita modificarea modalitatii de constiture din "retineri succesive" in " scisoare de garantie bancara"...

Poate autoritatea contractanta sa incheie un astfel de aditional ? ( astfel incat sa nu aiba probleme cu Curtea de Conturi )

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: A. Ionut , Consilier juridic 20:29, 6 Iunie 2008
La cererea scrisa si motivata a executantului se poate incheia un act aditional la contract prin care se modifica modul de constituire a garantiei de buna executie. Aceasta este una din modalitatile de constituire a garantiei de buna executie prevazute de O.U.G. nr. 34/2006 astfel incat nu cred ca s-ar ivi vreo problema legata de aceasta.
Potrivit OUG nr. 34/2006

Secţiunea a 2-a
Garanţia de bună execuţie

Art. 89. - (1) Garanţia de bună execuţie a contractului se constituie de către contractant în scopul asigurării autorităţii contractante de îndeplinirea cantitativă, calitativă şi în perioada convenită a contractului.
(2) Autoritatea contractantă are obligaţia de a stabili în documentaţia de atribuire modalitatea de constituire a garanţiei de bună execuţie, precum şi cuantumul acesteia, care însă nu trebuie să depăşească 10% din preţul contractului, fără TVA.
(3) În cazul atribuirii unui contract de furnizare sau de servicii - cu excepţia serviciilor de proiectare - a cărui valoare estimată este mai mică decât valoarea prevăzută la art. 124 din ordonanţa de urgenţă, precum şi în cazul unui contract atribuit în urma aplicării procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, autoritatea contractantă are dreptul de a nu solicita contractantului constituirea garanţiei de bună execuţie.

Art. 90. - (1) De regulă, garanţia de bună execuţie se constituie prin scrisoare de garanţie bancară, care devine anexă la contract.
(2) În cazul în care valoarea garanţiei de bună execuţie este redusă ca valoare, autoritatea contractantă are dreptul de a accepta constituirea acesteia prin depunerea la casierie a unor sume în numerar.
(3) Dacă părţile convin, garanţia de bună execuţie se poate constitui şi prin reţineri succesive din sumele datorate pentru facturi parţiale. În acest caz contractantul are obligaţia de a deschide un cont la dispoziţia autorităţii contractante, la o bancă agreată de ambele părţi. Suma iniţială care se depune de către contractant în contul astfel deschis nu trebuie să fie mai mică de 0,5% din preţul contractului. Pe parcursul îndeplinirii contractului, autoritatea contractantă urmează să alimenteze acest cont prin reţineri succesive din sumele datorate şi cuvenite contractantului până la concurenţa sumei stabilită drept garanţie de bună execuţie în documentaţia de atribuire. Autoritatea contractantă va dispune ca banca să înştiinţeze contractantul de vărsământul efectuat, precum şi de destinaţia lui. Contul astfel deschis este purtător de dobândă în favoarea contractantului.

Art. 91. - Autoritatea contractantă are dreptul de a emite pretenţii asupra garanţiei de bună execuţie, oricând pe parcursul îndeplinirii contractului, în limita prejudiciului creat, în cazul în care contractantul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contract. Anterior emiterii unei pretenţii asupra garanţiei de bună execuţie autoritatea contractantă are obligaţia de a notifica pretenţia contractantului, precizând obligaţiile care nu au fost respectate.

Art. 92. - (1) În cazul contractului de furnizare, autoritatea contractantă are obligaţia de a elibera/restitui garanţia de bună execuţie în cel mult 14 zile de la data întocmirii procesului-verbal de recepţie a produselor care fac obiectul contractului şi/sau de la plata facturii finale, dacă nu a ridicat până la acea dată pretenţii asupra ei.
(2) În cazul contractului de servicii, autoritatea contractantă are obligaţia de a elibera/restitui garanţia de bună execuţie în cel mult 14 zile de la data îndeplinirii de către contractant a obligaţiilor asumate prin contractul respectiv, dacă nu a ridicat până la acea dată pretenţii asupra ei.
(3) În cazul contractelor de servicii de proiectare, autoritatea contractantă are obligaţia de a elibera/restitui garanţia de bună execuţie după cum urmează:
a) valoarea garanţiei de bună execuţie aferentă studiilor de prefezabilitate şi/sau fezabilitate, în termen de 14 zile de la data predării şi însuşirii/aprobării documentaţiei tehnico-economice respective, dacă nu a ridicat până la acea dată pretenţii asupra ei;
b) valoarea garanţiei de bună execuţie aferentă proiectului tehnic şi/sau detaliilor de execuţie, în termen de 14 zile de la data încheierii procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor executate în baza proiectului respectiv, dacă nu a ridicat până la acea dată pretenţii asupra ei.
(4) În cazul contractelor de lucrări, autoritatea contractantă are obligaţia de a elibera/restitui garanţia de bună execuţie după cum urmează:
a) 70% din valoarea garanţiei, în termen de 14 zile de la data încheierii procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, dacă nu a ridicat până la acea dată pretenţii asupra ei, iar riscul pentru vicii ascunse este minim;
b) restul de 30% din valoarea garanţiei, la expirarea perioadei de garanţie a lucrărilor executate, pe baza procesului-verbal de recepţie finală.
Procesele-verbale de recepţie finală pot fi întocmite şi pentru părţi din lucrare, dacă acestea sunt distincte din punct de vedere fizic şi funcţional.

Cu privire la incheierea actului aditional, autoritatea contractanta, daca nu a prevazut in contract modalitatea de constituire poate corecta aceasta omisiune cu acest act aditional cu conditia ca si executanta sa fie de acord.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspuns urgent!!!valoare garantie de buna executie sasha d sasha d Pentru un contract de lucrari, incheiat in 2008 si la care am incheiat acum pv de receptie finala, cum determinam valoarea garantiei de buna executie care ... (vezi toată discuția)
Garantie de buna executie MIMI13 MIMI13 La un contract de achizitie produse la care termenul de finalizare s-a încheiat dar nu s-a finalizat şi furnizarea produselor dar la care garantia de buna ... (vezi toată discuția)
Contract subsecvent BNK BNK Buna ziua . Am un acord cadru de asfaltare de xxx lei si o garantie a lucrarii de 144 luni. Durata garantiei de buna executie a unui contract subsecvent ( ... (vezi toată discuția)