avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Santaj la primarie?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Santaj la primarie?

O persoana,X,a depus o cerere la Primaria localitatii de domiciliu.
Solutionarea acesteia,a fost conditionata de achitarea unor datorii fata de Primarie. Deci,persoana X,avand ceva datorii la primarie,nu a primit un raspuns favorabil la cerere. Alta persoana,care nu avea datorii la Primarie,care a depus o cerere indentica,a primit un raspuns pozitiv. (Era vorba de eliberarea unui certificat privind impozitele si taxele locale in cazul persoanelor fizice - necesar la vanzarea unui autoturism.)
Este ceva legal in aceasta practica ? Exista vreo reglementare legala in acest sens ? Mie mi se pare a fi un santaj...
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 09:41, 24 Martie 2011
Intr-adevar, insa si persoana, in cauza, era obligata la plata datoriilor.
Este o practica pe care toate primariile o folosesc. Este un "santaj" tacit, pt ca nimeni nu santajeaza verbal. Insa pt a primi acel certificat acea persoana trebuie sa plateasca macar o suma, cat de mica.
Ma gandeam la depunerea unei alte cereri,in dublu exemplar - cu nr.de inreg. - prin care sa solicite un raspuns IN SCRIS precum nu elibereaza certificatul,daca nu plateste datoria catre Primarie...
Ar fi dovada santajului. Apoi,plangere penala.
Ce spuneti,cei ce va pricepeti in astfel de situatii ?
Va multumesc.
Primaria nu il numeste santaj, ci conditie.Daca cititi definitia santajului, respectiv art 194 cod penal, constatati ca va inselati, pt ca ceea ce s-a intamplat nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii de santaj : " constrangerea unei persoane prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobandi in mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul."
Pe cand, in cazul descris mai sus, asta nu s-a intamplat.

Fiecare Primarie are regulile sale prin administratia publica, mergand pe principiul ca daca contribuabilul nu isi respecta obligatiile nici admnistratia publica nu este obligata a-si respecta indatoririle sale fata de respectivul contribuabil.Pentru ca primariile au autoritate asupra a ceea ce se intampla in sectorul lor de activitate, astfel ca primariile au dreptul sa ia orice decizie ce este favorabila bunului mers al functionarii acestei institutii.

La depunerea unei astfel de cereri, despre care vorbiti dv, se asteapta un raspuns de genul : platiti datoria, va dam adeverinta, nu platiti, nu va dam adeverinta.

Priviti, va rog, situatia alocatiilor de sustinere privind familiile monoparentale si complementare.
Aceste familii, inainte de a li se accepta dosarul trec pe la biroul de taxe si impozite locale.Acolo afla ca nu pot depune dosarul, pt ca au datorii, au o masina, caruta, stupi pe numele lor.Practic, ei sunt conditionati, asa cum este si persoana descrisa de catre dv.
Mai este administratia financiara.Daca aveti nevoie de o adeverinta si aveti datorii...se intampla acelasi lucru.Nu vi se elibereaza adeverinta, pana nu platiti.


Daca veti citi cu atentie Codul de procedura fiscala, veti vedea acolo ca este stipulat faptul ca nu se emit certificate de atestare fiscala pentru instrainarea bunurilor persoanelor care au datorii la bugetele locale. Asa ca, acordati prezumtia de nevinovatie primariei=D>
Va multumesc. Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz eliberare adeverinta de la registrul agricol! xander123 xander123 Functionarii unei primari refuza dreptul unei batrane la o adeverinta de la registrul agricol motivand faptul ca are restante la impozitul pe casa si teren. ... (vezi toată discuția)
Donare loc veci cimitir Hansa Hansa Buna ziua, Mama mea a donat la surorile ei(doua) in 1994, un loc de veci pe numele ei in certificatul de mostenitor de la parintii comuni,acesta ... (vezi toată discuția)
Locuinta anl si mostenire casa. Cristian Bebe Cristian Bebe Buna ziua , As dori sa va adresez 2 intrebari si sper sa pot primi si raspuns, dar intai sa va povestesc pe scurt despre ce este vorba. O persoana ( X ) ... (vezi toată discuția)