avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce lege este aplicabila in acest caz?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce lege este aplicabila in acest caz?

De pe urma defunctului, mostenitorii legali (2 nepoti de la un copil, 2 nepoti de la al doilea copil si 1 nepot de la al treilea copil) au dobandit o bucata de teren. Nu exista testament.
Doar 2 nepoti s-au interesat si au muncit bucata de teren, ei au stapanit-o in intregime. Ei au mers la notariat se se dezbata succesiunea de pe urma tatalui lor, care dobandise 1/3 din intreaga mostenire. S-a dezbatut succesiunea si au dobandit treimea de la tatal lor, doar cotele ideale, dar mai trebuie efectuat partajul pt intregul bun, iar ceilalti nu sunt de gasit, dar nici nu au renuntat expres la succesiune.
In continuare cei doi nepoti ar dori sa introduca partaj judiciar, dar au auzit ca, inclusiv in aceasta ipoteza, a partajului judiciar, instanta te obliga sa platesti taxele notariale. Mi se pare o aberatie. Stiti ceva din practica? Multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: ContSters14151 , utilizator 22:40, 7 Iunie 2008
Nu se platesc taxele notariale. In cazul expus de dvs. se achita o taxa de timbru 19 lei si timbru judiciar de 0,3 lei. Trebuie efectuata o schita care sa reflecte impartirea pe loturi pentru fiecare mostenitor , onorariu de avocat si cheltuielile de investire a hotararii.
Instanta stabileste prin hotarare si comunica Finantelor sau primariei impozitul care se plateste potrivit codului fiscal, de 1% din valoarea mostenirii, in cazul in care au trecut mai mult de doi ani de la deces. Daca partile se inteleg, avocatul va redacta o tranzactie si va arata valoarea terenului ( se poate stabili o valoare mai mica si nu cea de la notar), dupa care instanta va stabili impozitul.
Costurile sunt incomparabil mai mici la stabilirea calitatii de mostenitor si iesirea din indiviziune daca se alege varianta instantei. In baza hotararii judecatoresti se va face schita cadastrala si se va intabula dreptul de proprietate al fiecarui mostenitor.
Multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentare in instanta monahelenus monahelenus Ma pot reprezenta singura in instanta intr-o speta simpla ? deaoarece familia tatalui meu biologic nu se prezinta la dezbaterea succesiunii la notar...m-am ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune Lipovean Lipovean Deci sunt 3 copii, si tatăl, care sa recăsătorit,doi copii plătesc taxele la notar si al treilea copil NU ESTE DE ACORD CU SUCCESIUNEA ce se intanpla Mama ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune loredy1983 loredy1983 Am si eu o intrebare , daca dupa deces nu s-a dat o declaratie de acceptare a succesiunii in termenul de 6 luni ce se intampla? Se poate deschide o actiune ... (vezi toată discuția)