avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune

Am si eu o intrebare , daca dupa deces nu s-a dat o declaratie de acceptare a succesiunii in termenul de 6 luni ce se intampla? Se poate deschide o actiune judecatoreasca sa se stabileasca cotele , deoarece prin notariat nu se poate face ca este vorba de nepoti (5) din care 2 sunt plecati in strainatate.. va multumesc
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 23:18, 8 Iunie 2008
Daca mostenitorii se inteleg, nu se va intampla nimic.
Se poate face stabilirea calitatii de mostenitor si, eventual, iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca, printr-o tranzactie redactata de avocat, potrivit intelegerii partilor.
In cazul in care doi lipsesc, acestia pot fi reprezentati printr-o procura autentificata la ambasada sau consulat de unul dintre cei care e in tara, dar nu reclamantul, ci unul dintre parati ( sa nu va deranjeze denumirea, unul dintre mostenitori va formula actiunea, prin avocat si ceilalti vor fi parati, dar asta nu are nici o importanta daca partile se inteleg, asta e procedura in fata instantei de judecata si nu inseamna, neaparat, ca partile au o disputa).
Va multumesc , deci se poate face dezbaterea succesiunii si iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca? cei doi plecati nu vor sa faca o procura le este frica ca ii i-a dreptul , nu stiu de ce.... iar persoana care vrea sa dezbata succesiunea numai poate astepta , vrea sa vanda partea ei .
Stabilirea masei succesorale si iesirea din inviziune sunt mai ieftine prin instanta decat la notar.

Insa partea care vrea sa vanda, deocamdata nu poate fara ceilalti pentru ca nu este individualizata partea ei din mostenire. Poate face cel mult o promisiune de vanzare pentru un anumit bun, urmand ca, in urma partajului, daca bunul respectiv ii revine lui, sa se perfecteze contractul cu cumparatorii.
multumesc pentru raspunsuri!
deci se face o cerere la judecatorie prin care ea va cere dezbaterea succesiunii , stabilirea cotelor si iesirea din indiviziune ? cam ce taxa se plateste?poate sa se reprezinte singura , ii mai trebuie avocat , mentionez ca este foarte saraca , ii trebuie martori ? am sa o sfatuiesc sa faca o promisiune cu cumparatorii , dar poate sa faca o promisiune pe ceva ce inca nu este al ei?va multumesc!
va sfatuiesc sa va angajati un avocat, intrucat trebuie redactata si cererea si tranzactia si e nevoie de cunostinte de specialitate. Avocatul va va spune ce acte va trebuie, le veti procura si mai apoi veti promova cererea la instanta.
Apoi, cand judecatorul va vorbi, partea nu va intelege mare lucru si e necesara asistarea partilor , exista riscul sa fie respinsa actiunea pentru ca nu s-a inteles ceva din procedura.
Taxa judiciara e 19 lei si timbru judiciar de 0,3 lei si avocatul, dupa cum va intelegeti, dar in niciun caz, nu veti suporta costurile notariale.

Alte discuții în legătură

Confuzie intre dezbaterea succesiunii si iesire din indiviziune cezarad cezarad Buna ziua. Doresc sa va intreb daca procedura dezbaterii unei succesiuni si procedura iesirii din indiviziune a unor bunuri ale unei persoane decedate pot fi ... (vezi toată discuția)
Succesiunea prin hotarare judecatoreasca jewelled jewelled Suntem 3 frati si in urma decesului mamei am mostenit apartamentul in care am copilarit. Sora mea este persoana cu handicap psihic, in consecinta are curator ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune . stelutaalistar stelutaalistar Buna ziua ! Problema are legatura cu o succesiune si cu o iesire din indiviziune. Este vorba de un imobil (casa si teren) ce a fost obtinut de soti in timpul ... (vezi toată discuția)