Dupa circa 25 de ani de la data respectiva, am aflat ca parintii mei, decedati acum, au dat, fara sa cunosc acest fapt - prin inscris bilateral olograf -dreptul de a folosi un teren - aflat in coproprietate cu alt coproprietar , unui alt vecin. Este posibila uzucapiunea la numai 25 de ani, pe baza marturiei a 2 martori ? Fiind in prezent, mostenitor al cotei - parti 50%, confirmat prin hotarare definitiva si irevocabila de circa 3 ani, pot pierde procesul intentat - deci titlul de proprietar si terenul - in favoarea vecinului, pentru uzucapiune de 30 de ani ?
:-/:O
Daca legea cere sa fi trecut 30 de ani... dvs.ce ziceti? O merge ca la piata: ofer 25? Pai, nu se poate.
Dar ceea ce nu cunostem noi este obiectul exact al acestui dosar. O fi el oare uzucapiune de 30 ani? Sau se cere instantei sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare? (vi s-a cerut sa mergeti la notar pentru incheierea actului in forma autentica?)
Si apropo, prin acel act de acum 25 ani s-a transmis doar folosinta? Ori se foloseste pe undeva cuvantul vanzare? Pentru ca simpla transmitere a folosintei nu duce la dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune nici de-acu in veci vecilor.
Nu este act, ci inscris privat bilateral semnat de ambele parti si datat 1981, prin care nu s-a acordat vreo suma sau altceva asemanator, ci pur si simplu pentru a fi muncit pamantul in continuare - fara constructii pe el pana in prezent - de noul posesor vecin.
Instanta nu l-a considerat vanzare - cumparare, inscrisul neavand forma ceruta de lege iar singura posibilitate actuala, a ramas uzucapiunea de 30 ani.
Deci, pentru uzucapiune, are importanta ca n-am cunoscut EXISTENTA TERENULUI si "faptele" anterioare ale parintilor, decat de 3 ani si sunt, teoretic (vecinul respectiv "posedand" inca terenul) proprietar mostenitor prin hotarare definitiva si irevocabila ? Iesirea din indiviziune (ceruta de celalat coproprietar) fiind deja realizata tot prin aceasta hotarare.
Rolul fiscal fiind si acum pe numele parintilor iar cei 2 martori ai "posesorului" declara ca au trecut 30 de ani.
Exprimarea dvs este imprecisa.Daca terenul s-a dat in folosinta nici in 50 de ani nu uzucapeaza.
Trebuie vazute actele de un avocat.Aici nu merge pe vorbe.Trebuie cunoscute toate detaliile + actele.
Uzucapiciune
aaannn
Dupa cati ani se poate dobandi drepul de uzucapiciune_Am un litigiu in care reclamantul cere prin uzucapiciune dreptul de servitute de izvor,izvor aflat pe ... (vezi toată discuția)