avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiciune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiciune

Dupa cati ani se poate dobandi drepul de uzucapiciune_Am un litigiu in care reclamantul cere prin uzucapiciune dreptul de servitute de izvor,izvor aflat pe terenul meu.El foloseste izvorul respectiv de circa 25 de ani.In urma unor agresiuni fizice asupra mea am decis sa ii tai accesul la izvor,Acesta a facut plangere iar dupa un an de plimbat pe la tribunal am hotarat sa ne impacam ,sa ii dau acces la apa dar avocatul lor a cerut sa se faca un act de tranzactie prin care eu sa semnez ca sunt de acord ca reclamantul a dobandit prin uzucapiune dreptul de servitute de izvor.
Vreau sa stiu dupa cati ani se poate obtine acest drept .CE drepturi are reclamtul prin acest uzucapiune. Daca semnez respectivul document ,in caz de neplaceri din cauza reclamntului il mai pot anula,
multumesc anticipat
Prin uzucapiune se dobandeste dreptul de proprietate!!! In cazul vecinului, banuiesc ca s-ar putea eventual invoca uzucapiunea de 30 de ani desi...dvs sunteti proprietarul izvorului??? N-am mai auzit de asa ceva pana acum:D
Vecinul ar putea solicita un drept de folosinta, de acces la izvor, dar nu cred ca poate invoca proprietatea (doar n-a platit impozit pe izvor...si, daca imi aduc eu bine aminte, apele de suprafata sunt proprietate publica a statului).
dar nu sunt 30 de ani de servitute........doar 25.de ani :poate cineva sa imi spuna mai exact cum este legea_
Daca nu sunteti proprietarul "cu acte" al izvorului, vecinul nu poate introduce actiune in constatarea uzucapiunii impotriva dvs, indiferent cati ani ar lua apa de acolo. Uzucapiunea este de 2 feluri:
- cel in care posesorul este de buna credinta si poseda just titlu (nu este cazul dvs) - de la 10-20 de ani;
- cea care se aplica chiar si posesiei de rea credinta: 30 de ani, insa trebuie indreptata impotriva adevaratului proprietar, altfel este pierdere de vreme. De aceea v-am intrebat daca aveti acte de proprietate pentru izvor.
da..am documente de propietate....deci sa inteleg ca individul nu poate invoca dreptul obtinut prin uzucapiune avand doar 25 de ani de folosinta.
Asa este.Dreptul de servitute e supus prescriptiei extinctive , termenul incident e cel de 30 de ani .
Nu insa orice servitute poate fi uzucapata.Numai cele continue si aparente (ale caror existenta e marcata de un semn exterior ) sau cele dobandite printr-un titlu (printr-un contract , spre exemplu ) sunt supuse acestui mod de dobandire a dreptului de proprietate.


(servitutea mentionata de dumneavoastra e una continua si aparenta ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

drept de servitute dobandit prin uzucapiune? Aleximo Aleximo puteti sa-mi explicati ce inseamna drept de servitute dobandit prin uzucapiune?:help::wassat: (vezi toată discuția)
Uzucapiunea tabulara ContSters61634 ContSters61634 Intrebare intrebatoare! Cum poate fi dobandita prin uzucapiunea tabulara o servitute negativa? Ma intereseaza servitutea de vedere. Uzucapiunea ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? buni2007 buni2007 buna ziua.daca instalatia de apa si canalizare trece prin subsolul vecin,aceasta instalatie fiind facuta acum 40 de ani,dar atunci aveam titlu pentru subsol pe ... (vezi toată discuția)