avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea tabulara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea tabulara

Intrebare intrebatoare!

Cum poate fi dobandita prin uzucapiunea tabulara o servitute negativa?
Ma intereseaza servitutea de vedere.


Uzucapiunea tabulară in Noul Cod Civil:
"Art. 931. - (1) Drepturile celui care a fost înscris, fără cauză legitimă, în cartea funciară, ca proprietar al unui imobil sau titular al unui alt drept real, nu mai pot fi contestate când cel înscris cu bună-credinţă a posedat imobilul timp de 5 ani după momentul înregistrării cererii de înscriere, dacă posesia sa a fost neviciată.
(2) Este suficient ca buna-credinţă să existe în momentul înregistrării cererii de înscriere şi în momentul intrării în posesie.

(Punere în aplicare Art. 931. prin Lege 71/2011 :Art. 82. -
Dispoziţiile art. 930-934 din Codul civil referitoare la uzucapiunea imobiliară se aplică numai în cazurile în care posesia a început după data intrării în vigoare a acestuia. Pentru cazurile în care posesia a început înainte de această dată, sunt aplicabile dispoziţiile referitoare la uzucapiune în vigoare la data începerii posesiei. În cazul imobilelor pentru care, la data începerii posesiei, nu erau deschise cărţi funciare, rămân aplicabile dispoziţiile în materie de uzucapiune din Codul civil din 1864. )

sursa indaco"



Din textul de lege reies urmatoarele conditii:
- sa fi inscris servitutea fara cauza legitima dar cu buna credinta;
- sa fi posedat ulterior inregistrarii cererii timp de 5 ani;
- posesia sa fie neviciata.

Conform noului cod civil art. 885. - (1) Sub rezerva unor dispoziţii legale contrare, drepturile reale asupra imobilelor cuprinse în cartea funciară se dobândesc, atât între părţi, cât şi faţă de terţi, numai prin înscrierea lor în cartea funciară, pe baza actului sau faptului care a justificat înscrierea. Ori dreptul de servitute este un drept real.

Nedumerirea mea este cum poate fi inscrisa cu buna credinta insa fara cauza legitima o servitute in cartea funciara atata timp cat printre actele necesare inscrierii se cere si un actul autentic prin care se constituie dreptul de servitute sau hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă – original sau copie legalizată !?? Imi scapa ceva?
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
ContSters61634, utilizator
...e situatia in care eu , proprietar al fondului dominant contractez cu o persoana care nu e proprietar al fondului aservit(ex coincidenta de nume...sunt de buna credinta insa conventia nu e apta sa-mi constituie servitutea...cu toate acestea ma intabulez ...dupa 5 ani dobandesc prin uzucapiune servitutea...cu toate acestea intrevad o dificultate:incompatibilitatea dintre caracterul negativ al servitutii si cerinta de a poseda 5 ani fondul aservit...fiind negativa si posesia un act pozitiv...
va scapa multe... In primul rand, prin uzucapiune se constituie in favoarea celui ce o invoca un drept de proprietate.. Dreptul de servitute de vedere, desi este un drept real este si un drept accesoriu dreptului de proprietate. El nu se dobandeste prin uzucapiune decat odata cu dreptul de proprietate nu separat de acesta.
Cel putin, eu nu am intalnit in practica o astfel de speta... Si sunt de ceva vreme in bransa

ne-or scapa noua multe da ce spuneti de art 763: prin uzucapiune tabulara poate fi dobandita orice servitute,iar prin uzucapiune extratabulara pot fi dabandite numai servitutile pozitive,articol care prevede expres posibilitatea dobandirii prin uzucapiune a dreptului de servitute...faptul ca nu ati intalnit dvs in practica nu inseamna ca nu exisata...
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
ContSters4579, utilizator
ovi_dragomir a scris:

...e situatia in care eu , proprietar al fondului dominant contractez cu o persoana care nu e proprietar al fondului aservit(ex coincidenta de nume...sunt de buna credinta insa conventia nu e apta sa-mi constituie servitutea...cu toate acestea ma intabulez ...dupa 5 ani dobandesc prin uzucapiune servitutea...cu toate acestea intrevad o dificultate:incompatibilitatea dintre caracterul negativ al servitutii si cerinta de a poseda 5 ani fondul aservit...fiind negativa si posesia un act pozitiv...



Corect, la ultimul aspect ma gandeam si eu! Insa daca persoana de la care contractez nu este proprietar cum dobandesc dreptul de vedere daca nu am nici macar drept de proprietate?


"Servituţile pozitive şi negative


Art. 762. - (1) Servituţile sunt pozitive sau negative.
(2) Servituţile pozitive sunt acelea prin care proprietarul fondului dominant exercită o parte din prerogativele dreptului de proprietate asupra fondului aservit, cum ar fi servitutea de trecere.
(3) Servituţile negative sunt acelea prin care proprietarul fondului aservit este obligat să se abţină de la exercitarea unora dintre prerogativele dreptului său de proprietate, cum ar fi servitutea de a nu construi. "

Servituţile necontinue necesită acte pozitive de folosinţă pe cand cele continue nu.

Servitutea negativa de vedere este aceea de a nu deschide ferestre la o distanta mai mica de 2m fata de fondul vecin - limita legala impusa dreptului de proprietate.
Exercitarea dreptului de vedrere la o distanta mai mica de 2m psp o servitute:
continua - fără a fi necesar faptul actual al omului
aparenta - a căror existenţă este atestată de un semn vizibil de servitute.

Si cred ca stiu unde m-am inselat.
Servitutea este una pozitiva si nu negativa deoarece se exercita asupra fondului aservit (vederea propriu-zisa este asupra fondului) cu toate ca nu se execrita acte pozitive de folosinta.

Pare un pic paradoxal dar alta explicatie nu gasesc.

Deci este o servitute pozitiva si se dobandeste prin uzucapiunea extratabulara. Ma insel?:hm:

@ avocat Petre aveti dreptate ca este accesoriu dreptului de proprietate dar de unde ati scos-o pe asta cu dobandirea dreptului de vedere
decat odata cu dreptul de proprietate nu separat
? Daca nu esti proprietar logic ca nu ai drept de vedere asupra fondului invecinat pentru ca nu ai nici macar fond. Sau vi cu fereastra in mana si o plasezi langa curtea altuia? In schimb poti fi proprietar si fara fereastra asupra fondului invecinat. Freastra poti sa o faci ulterior cand iti ridici o casa sau dupa nu are importanta.









Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
ContSters61634, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune garsoniera Nechifor Georgel Nechifor Georgel In cazul in care proprietarii unei garsoniere au decedat in cursul anului 2013, nu au avut copii, dar au avut frati si surori(eu sunt nepot), pot dobandi drept ... (vezi toată discuția)
Schimb teren cu chitanta de mana, cum se perfecteaza acte? ContSters211629 ContSters211629 in urma cu 12 ani am facut un schimb de teren (1000mp cu 300 mp) cu chitanta de mana. In urma cu doi ani a decedat proprietarul (unul din soti) iar urmasii nu ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Am o intelegere de acum 15 ani cu o batrana sa ii lucrez terenul cu titlu gratuit. Intre timp ea a decedat si nu cred ca succesiunea pe teren s-a ... (vezi toată discuția)