avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... in contractul de vanzare cumparare asupra unui bun ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

in contractul de vanzare cumparare asupra unui bun dobandit dupa casatorie este trecuta si sotia ? sau se poate trece doar unul dintre soti?

as dori cateva informatii referitoare la bunurile dobandite dupa casatorie, sunt casatorita de un an, iar in vara urmeaza sa incheiem actele de vanzare cumparare pe un teren, acesta apartin momentan tatalui sotului meu... intrebarea este in actul de vanzare cumparare o sa fiu si eu trecuta in calitate de sotie sau exista vreo alta posibilitate in care sa fie trecut doar sotul meu?

multumesc
Cel mai recent răspuns: anonimiu , utilizator 09:36, 3 August 2011
Conform art. 30 din Codul Familiei, ¨bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune¨. Nu are nicio relevanta daca apare scris doar numele sotului dumneavoastra, al dumneavoastra sau al ambilor - este tot bun comun. In momentul in care incheiati contractul la notar, puteti sa ii specificati si faptul ca doriti si dumneavoastra sa fiti trecuta in el.
Important este sa apara un nume al sotilor, fie care sunt ambele sau numai al unuia. Daca va temeti ca incheind contractul numai intre un sot si cealalta parte bunul este propriu, adica ii apartine numai titularului prevazut in contract, stati linistita. Atata timp cat nu se incadreaza in dispozitiile art. 31 din Codul Familiei cu privire la bunurile proprii ale sotilor, nicio grija.
"Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare."

indiferent ca sunteti sau nu trecuta pe act, bunul fiind cumparat in timpul casatoriei, e bun comun.
dvs sau sotul sau amandoi doriti ca bunul sa fie propriu al sotului, sa nu-l impartiti in cazul unui partaj?
gi_jane2 a scris:

indiferent ca sunteti sau nu trecuta pe act, bunul fiind cumparat in timpul casatoriei, e bun comun.
dvs sau sotul sau amandoi doriti ca bunul sa fie propriu al sotului, sa nu-l impartiti in cazul unui partaj?


In cazul asta ar trebui sa fie un legat, pentru ca bunul sa fie propriu. Sau sa se incadreze pe dispozitiile art. 31 CF.
~ Conținut șters la cerere ~
asta zice si doamna, ca e al socrului si vor sa-l cumpere in vara

Alte discuții în legătură

În timpul căsătoriei am vândut o moștenire și am cumpărat un apartament. cum se împarte la partaj? Dan Mihai Dan Mihai In timpul Casatoriei am vandut o mostenire si ulterior cu banii aceia am cumparat un Apartament pe numele la mamandoi soti cum se imparte apartamentul ? va ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune in casatorie crushnarcis crushnarcis Sunt proaspat casatorita si am o nelamurire cu privire la un act pe care sotul meu l-a incheiat cu o firma, si anume un antecontract de vazare-cumparare ... (vezi toată discuția)
Contract v-c doar pe numele unuia din soti anonimiu anonimiu As avea si eu 2 intrebari:daca vand un apartament bun propriu dobandit inainte de casatorie iar cu banii primiti achizitionez o ... (vezi toată discuția)