avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract V-C doar pe numele unuia din soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract V-C doar pe numele unuia din soti




As avea si eu 2 intrebari:daca vand un apartament bun propriu dobandit inainte de casatorie iar cu banii primiti achizitionez o garsoniera, pe contractul de cumparare poate aparea doar numele meu sau trebuie trecuti ambii soti? 2.In cazul in care eu decedez consoarta are vreun drept asupra bunurilor mele proprii desi am un copil major din prima casatorie? Am vazut pe site ca ar avea 1/8 e adevarat?.multumesc !



Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 20:26, 19 August 2011
1. La prima intrebare raspunsul este ca orice bun propriu al unuia dintre soti, chiar daca este vandut, banii obtinuti sunt tot bun propriu iar bunul cumparat cu acei bani este tot bun propriu. Notarul unde veti face actele chiar este obligat sa faca aceste precizari in contract. La cartea funciara unde se va inscrie dreptul dvs de proprietate asupra garsonierei trebuie sa ceara sa fie aceasta clauza in contract dara notarul o va omite.
2-Sotul supravietuitor nu este inlaturat de nici o ruda de la mostenire. Legea precizeaza care este cota din masa succesorala ce revine acesteia in concurs cu clasele de mostenitori cu care vine in concurs. Tot notarul este cel care stabileste cotele daca mostenirea este legala.
Tot in ceata am ramas: nu mi-ati raspuns daca sotul supravietuitor are vreo cota parte din imobilele bunuri proprii ale celui decedat. Multumesc pt raspuns.
Asa cum va spuneam, sotul supravietuitor nu este inlaturat de la mostenire (daca este legala si nu testamentara) de nici o ruda a defunctului. Spuneam ca notarul este cel care stabilete cotele in functie de rudele care au dreptul de a mosteni (vocatie succesorala concreta). Daca spuneti ca aveti un descendent, atunci cota sotiei supravietuitoare este de 1/4 din masa succesorala, cota care se "desprinde" cu intaietate din masa. Deci copilul va primi 3/4.
Daca mostenirea este testamentara (adica lasati testament) puteti sa lasati totul copilului, insa sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar si poate cere in instanta sa i se recunoasca acest drept.
definitiv a scris:


Daca mostenirea este testamentara (adica lasati testament) puteti sa lasati totul copilului, insa sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar si poate cere in instanta sa i se recunoasca acest drept.


si in acest caz, poate cere reductiunea liberalitatii, rezerva sotului fiind in acest caz de 1/8 , pt ca vine in concurs cu descendentii.
daca veti cumpara un bun imobil acesta va fi bun comun cu sotia. in cazul decesului dvs sotia ar avea dreptul la 1/4 din bunurile dvs.

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa sotul decedat DoruD DoruD M-ar interesa daca sotia supravietuitoare mosteneste ceva din bunurile pe care sotul decedat le-a avut in momentul casatoriei. Mentionez ca sotul are o ... (vezi toată discuția)
Succesiune MariaDr MariaDr Cum se realizeaza succesiunea in urmatoarea speta: sot si sotie; sotia decedata; au avut 2 copii, unul decedat ( anterior decesului mamei lui), care are la ... (vezi toată discuția)
Succesiune - tatal recasatorit, decedat, sunt unicul copil ACAD ACAD Sunt fiul unic, tatal meu s-a recasatorit in urma cu mai multi ani, proprietatile pe care le are sunt pe numele lui, exclusiv(asa cred, din cat il cunosc), si ... (vezi toată discuția)