Cauzele de nulitate absoluta sau relativa trebuie sa existe la momentul semnarii contractului, nu pot fi "inventate" ulterior de catre partea care nu intelege sa isi respecte obligatiile asumate prin contract.
Consultati un avocat care sa analizeze contractul si circumstantele in care acesta a fost incheiat; doar el, si doar cercetand problema in concret si in amanunt, va putea sa va spuna daca exista motive de anulare sau cauza de nulitate absoluta.
s-ar putea anula antecontractul numai daca ar exista motive de nulitate gen lipsa capacitatii uneia din parti, dolul, eroare, violenta, cand lipseste cauza ori ea este ilicita sau imorala.
de regula, in cazul antecontractelor incheiate in fata notarului se prezuma ca nu exista vicii de consimtamant, intrucat notarul are obligatia sa le explice partilor clauzele contractuale , iar numai dupa ce acestea (partile) sunt de acord cu caluzele se semneaza actul..............
Cam greu de combatut....................
Dupa cum v-au informat si distinsii mei colegi, sunt sanse minime pentru anularea antecontractului, intrucat autentificarea acestuia evita eventualele contestari in ceea ce priveste legalitatea si modul de incheiere al respectivului document. Notarul te intreaba de mai multe ori daca ai citit acel act si daca intelegi clauzele din document, iti explica ce se intampla daca nu respecti clauzele, plus ca se verifica documentele ce stau la baza intocmirii antecontractului de v/c (acte de proprietate, certificate de mostenitor, extrase CF, etc.). Dupa ce se fac toate aceste formalitati, partile semneaza in fata notarului, iar acesta autentifica documentul.
Dupa cum v-a recomandat domnul Gaita, consultati un avocat, analizati impreuna cu acesta clauzele antecontractului de vanzare-cumparare. In toate cazurile, acest document contine sanctiuni in cazul neindeplinirii obligatiilor asumate, una din sanctiuni fiind in dauna cumparatorului (care se razgandeste sa cumpere), respectiv aceea de a pierde avansul dat.
Sper sa aveti succes.
@alin39,imi cer scuze,am o intrebare pentru tine:- ce se intimpla atunci cind un notar autentifica un contract de v-c, desii adevarul este altul??? Exemplu:- 7 mostenitori pe o succesiune nedezbatuta! 1. cap famile=mostenitor
2.-6 copiii ai celui de la pct 1.Sotia capului fam si mama celor 6 decedata anterior{1976}. nu se face succesiunea dupa ea asa cum era normal avind in vedere ca totul era realizat in timpul casniciei. In 1993 most 1 merge la notar cu doi martori mincinosi,care-l declara pe batrin[86 ani] vaduv si vinde tot fara instiintarea celorlalti! Nici cel care cumpara nu poate face nimic{batrinul a decedat} si mostenitorii isi cer partea. Tribunalul recunoaste ca acestia au dreptate,deoarece trebuia dezb mostenirea dupa sotia batrinului si apoi el sa-si vinda cota parte! Notarii nu ar trebui sa aiba mai multa grija atunci cind autentifica un act,mai ales cind la baza lui nu sta decit o adeverinta care atesta doar un nr de rol in reg.agr.???Fara extras cf sau alt act?? Cum vedeti Dvs iesirea din asta??? Va multumesc!!!