avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce sanse are?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce sanse are?

Ma numesc Stanciu Bogdan si am facut un contract,prin care imi transmit nuda proprietate cu rezervarea dreptului de uzfruct cu niste batrani,pe nume Musat Lazar 83 ani si Musat Domnica 74 ani,prin notariat si de fata cu un reprezentant al autoritatii tutelare,nu inainte de a le face o expertiza medicala la Istitutul de Medicina Legala.Mentionez ca Musat Lazar a fost casatorit de 2 ori.In prima casatorie a rezultat un fiu,Ion,iar din a doua alt fiu,Gigi.Prin Gigi am ajuns eu sa inchei acel contract cu batranii,deoarece a locuit in concubinaj cu mama mea pana a decedat,anul 2008. Din acel an am avut grija de batrani pana au decedat si acestia in 2010,batranul in aprilie si batrana in mai 2010.
Fiul din prima casatorie al lui Musat Lazar nu a mai fost in legatura cu batranii din anul 2006,cand acesta a avut o cearta cu batranul in urma unei discutii de luat in spatiu a familiei acestuia,deoarece el si-a pierdut apartamentul din Bucuresti,mutandu-se la Buzau,de unde era mama lui,dupa ce a stat cu chirie.
Acesta,acum o cheama in instanta pe batrana,Musat Domnica,cu ultimul domiciliu la adresa la care locuiesc eu,in vederea dezbaterii succesiunii,partajului si cheltuielilor de judecata.
As vrea sa stiu ce sanse de izbanda are sa ma dea in judecata si sa castige apartamentul in care stau acum.
As dori sa stiu daca eu mai trebuie sa fac ceva pentru a fi proprietar pe acest apartament.Mentionez ca impozitul pe acest apartament vine pe numele meu si al sotiei,asa cum figureaza in actul incheiat cu batranii.
Cel mai recent răspuns: Cabinet avocat Mihai Gaita , Avocat 12:20, 24 Martie 2011
Asupra apartamentului pentru care ati incheiat contractul cu sotii Musat dvs sunteti proprietar si nu va fi inclus in masa succesorala ramasa dupa decesul batranilor. Dreptul acestora de uzufruct viager a incetat la decesul lor, trebuie doar sa va prezentati la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara de pe raza localitatii unde este situat apartamentul cu cate o copie legalizata a certificatelor lor de deces pentru a radia dreptul de uzufruct viager al batranilor din cartea funciara a imobilului.
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2011
narcisa_salbatica, utilizator
In primul rand, nu poate fi chemata in judecata o persoana decedata, deoarece este lipsita de capacitate de folosinta, iar actiunea trebuie respinsa pentru lipsa calitatii procesuale pasive.

In al doilea rand, dumneavoastra sunteti coproprietar, impreuna cu sotia, pe apartamentul respectiv.

Pentru a fi inclus apartamentul in masa succesorala, ar trebui ca in prealabil sa fie anulat pe cale judecatoreasca actul de vanzare/cumparare cu clauza de intretinere. Aceasta presupune o actiune in instanta impotriva dumneavoastra, in care sa se dovedeasca cu probe existenta vreunei cauze de anulare sau de nulitate a actului juridic. Sansele de izbanda depind de aceste probe. La o prima estimare, acestea sunt destul de mici, pentru ca actul a fost incheiat in forma autentica. Ar fi ideal ca dumneavoastra sa puteti proba, cu martori, faptul ca v-ati indepinit obligatia de intretinere a celor doi batrani.

In ce priveste dreptul de proprietate, va sfatuiesc sa inscrieti acest drept in cartea funciara, pentru opozabilitate fata de terti, in baza actului juridic respectiv si a certificatelor de deces a celor doi vanzatori.
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2011
Cabinet avocat Mihai Gaita, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sanse are? Naminator Naminator Ma numesc Stanciu Bogdan si am facut un contract,prin care imi transmit nuda proprietate cu rezervarea dreptului de uzfruct cu niste ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire apartament cumparat cu drept de uzufruct viager ! irinel8 irinel8 Buna seara, va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri in legatura cu speta urmatoare: In anul 1995 parintii mei au cumparat un apartament printr-un contract de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager sch sch Mama mea a avut uzufruct viager asupra unei cote de cladire , la care noi , copii, avem nuda proprietate. La disparitia mamei, trebuie mentionat ceva in ... (vezi toată discuția)