avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct viager

Mama mea a avut uzufruct viager asupra unei cote de cladire , la care noi , copii, avem nuda proprietate. La disparitia mamei, trebuie mentionat ceva in certificatul de mostenitor despre acest bun, sau el ne revine automat ? Ce inseamna de fapt "nuda proprietate". Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: sch , utilizator 22:47, 5 Aprilie 2012
Continui cu inca o intrebare. Cine ar trebui sa plateasca impozitul intr-un caz similar, uzufructarul sau persoana cu dreptul de nuda proprietate. Va multumesc.
Uzufructul este un dezmembramant al dreptului de proprietate ceea ce inseamna ca la dezbaterea succesiunii mamei va trebui cuprins in masa succesorala si astfel va veti reintregi dreptul de proprietate asupra imobilului pentru care acum detineti nuda proprietate.
Nuda proprietate va confera titlul de proprietar al imobilului, sunteti inregistrat in Cartea funciara si in evidentele fiscale deci sunteti si obligat la plata impozitului.
Cazul 2
Exista proprietatea A care apartine unui vecin. Posed uzufruct viager pe o cota din A.
Impozitul,in intregime, il va plati deci vecinul (neinrudit). Eu nu platesc nimic si nu-mi poate fi atacat, nicicum, dreptul de folosinta. Corect? Multumesc
corect, Daca uzufructul dvs. este stipulat in actul de proprietate asupra imobilului.
Imobilul in discutie mi-a apartinut pe vremuri. Da,uzufructul e mentionat in actul notarial al primei vanzari de acum 30 ani, respectiv cand eu am instrainat imobilul.Dupa vanzari succesive el ajunge la vecinul in discutie, care imi arata actul lui de cumparare, din care mentiunea cu uzufructul...s-a evaporat. Desi , o vreme el a primit de la mine, sub semnatura privata, o suma reprezentand contravaloarea convenita a cotei mele de impozit, si faptic ocupam spatiul (un garaj), ma trezesc ca imi scoate lucrurile si schimba destinatia garajului in camera sa de locuit, fara acordul meu si fara sa ma despagubeasca. Motivatia lui era ca a fost cumparator de buna credinta. Desigur a facut ceva ilegal; eu ma temeam ca nemaiprimind de la mine banii de impozit sa nu devina atacabil dreptul meu.El recunoaste intr-un fel ca a abuzat , dar nici nu restabilkeste legalitatea. Cred ca problema se rezolva reconstituind traseul tuturor vanzarilor, dar fostii proprietari intermediari ori nu mai exista , ori le-am pierdut urma. Ce e de facut ? as vrea o mediere pasnica.Ce argumente imi puteti sugera pentru a-mi impune dreptul? Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Eroare materiala - uzufruct omis in contractul de vanzare-cumparare sch sch Am vandut o casa la care am pastrat uzufruct viager pentru o camera; detin originalul actului notarial de vanzare. Dupa vanzari succesive(3-4) in decurs de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)