avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eroare materiala - uzufruct omis in contractul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eroare materiala - uzufruct omis in contractul de vanzare-cumparare

Am vandut o casa la care am pastrat uzufruct viager pentru o camera; detin originalul actului notarial de vanzare. Dupa vanzari succesive(3-4) in decurs de 33 ani, descopar ca in actul de vanzare -cumparare al ultimului proprietar nu mai apare aceasta mentionare. Proprietarul se declara cumparator de buna credinta si nu imi recunoaste dreptul. Va rog, cum se poate indrepta acesta eroare? Eu nu cunosc notarii care au legalizat vanzarile intermediare. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: sch , utilizator 00:44, 24 Noiembrie 2015
Este prevăzută cumva durata uzufructului viager? În sensul -pe viață sau 30 ani?
Dacă nu a fost prevăzut în contractul inițial durata , se presupune că este pe viață.
Dacă este eroare materială aceasta se îndreaptă conf. art. 53 al Legii notarilor , la cerere , prin încheiere, cu acordul părților . Actul de vânzare al ultimului proprietar ar trebui să conțină acest uzufruct viager dacă nu rezultă din act faptul că este depășit(mai mult de 30 ani)
ati locuit in acea camera pana acum ?
Camera, la care am uzufruct viager de mai bine de 40 ani, avea destinatia de garaj. Eu nu locuiesc in acea localitate, dar aveam depozitate acolo diverse lucruri. Cladirea era veche si eu nu am avut bani sa consolidez peretii. Pe pereti se vedeau urme de crapaturi superficiale. In urma cu 2-3 ani proprietarul mi-a cerut cheia sub pretextul unor reparatii la... conducte. La revenirea mea in localitate, fara niciun avertisment garajul era transformat in camera lui de locuit, intrarea mea era zidita si lucrurile-fara mare valoare-, evacuate. Nu m-a despagubit caci se considera indreptatit, pe actul lui fiind mentionati ca uzufructari doar parintii mei (decedati acum), numele meu fiind omis. I-am aratat actul meu de vanzare in original cu mentionarea mea ca uzufructar viager. Vecinul este al treilea cumparator. Eu si vecinul avem proprietatile in indiviziune si nu am vrut sa-l actionez in judecata.Totusi el nu ma recompenseaza. Sunt convinsa ca el s-a consultat si a fost incurajat sa procedeaze astfel. Am citit putin despre uzucapiune, dar nu inteleg pe deplin. Fata de cele expuse, imi pot pierde dreptul de uzufruct? Va rog frumos sa imi raspundeti si sa-mi sugerez o cale de rezolvare. Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2015
sch, utilizator
Singura cale de rezolvare e negocierea si instanta. Totusi, care e cererea juridica, in conmcret, fara acte, greu de spus. Inteleg totusi ca dv. nu mai foloseati imobilul si chiar l-ati cam lasat in paragina. O culpa e si aici, aparent.
Mai multe detalii vedeti daca va decideti sa faceti demersuri amanuntite.
Cine a fost trecut pe actul de proprietate ca uzufructuar viager- părinții d-voastră sau d-voastră? Dreptul de uzufruct nu se moștenește iar pe de altă parte , se stinge în mai multe situații printre care și NEUZUL timp de 10 ani. Chiar d-voastră ați arătat că părinții d-voastră au fost trecuți ca uzufructuari ai locației respective și sunt decedați prin urmare dreptul de uzufruct a încetat. acest drept
Tot d-voastră arătați că nu locuiți acolo prin urmare dreptul d-voastră dacă ar fi , s-a stins prin neuz
Temeiul de drept al dreptului de uzufruct este art. 703-708 NCC și art.746-748NCC

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager sch sch Mama mea a avut uzufruct viager asupra unei cote de cladire , la care noi , copii, avem nuda proprietate. La disparitia mamei, trebuie mentionat ceva in ... (vezi toată discuția)
Proprietate pe numele tau Dincă Georgiana Dincă Georgiana Cum se numește actul care ți-l face un părinte atunci când el se exprima : facem acte pe teren în asa fel încât sa nu îl poți vinde? Act de vânzare ... (vezi toată discuția)