avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eroare materiala - uzufruct omis in contractul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eroare materiala - uzufruct omis in contractul de vanzare-cumparare

Am vandut o casa la care am pastrat uzufruct viager pentru o camera; detin originalul actului notarial de vanzare. Dupa vanzari succesive(3-4) in decurs de 33 ani, descopar ca in actul de vanzare -cumparare al ultimului proprietar nu mai apare aceasta mentionare. Proprietarul se declara cumparator de buna credinta si nu imi recunoaste dreptul. Va rog, cum se poate indrepta acesta eroare? Eu nu cunosc notarii care au legalizat vanzarile intermediare. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: sch , utilizator 00:44, 24 Noiembrie 2015
liamic43 ''Cine a fost trecut pe actul de proprietate ca uzufructuar viager- părinții d-voastră sau d-voastră?'' Si eu si ei!
Am precizat ca e vorba de un garaj (unde aveam depozitate lucruri, scule masina...), cum sa locuiesc acolo?? De unde reiese ca nu l-am folosit 10 ani? Oricum, multumesc de intentie.
Ramane intrebarea daca in cartea funciara nu trebuie sa ma regasesc ca uzufructar inca de acum 33 ani, cand am vandut primului proprietar....Sau nu mai sunt pastrate date asa vechi?


Eroare materiala nu este in niciun caz. (ca nu-i vorba de 1+1=3 de corectat in 2)

Uzufructul este dreptul pe care il are o persoana (= uzufructuar) de a folosi (usus) bunul altei persoane (= nud proprietar) si de a culege fructele (fructus) bunului, întocmai ca proprietarul

Or dvs. ziceti pe undeva ca sunteti (co)proprietar asupra terenului (pe care se afla şi garajul acela).

Se pare ca pe undeva, prin lunga istorie, ati intrunit ambele calitati (uzufructuar + nud proprietar). Intr-un asemenea caz, uzufructul se stinge prin consolidare.
(Proprietatarul exercita toate atributele proprietatii. N-ar avea de ce sa fie uzufructuarul propriului sau bun, ca este deja mai mult decat ...).

Ar trebui sa vada un avocat inscrisuile pe care le aveti. Fiindca intre ceea ce putem citi noi in inscrisurile pe care le deţineti si ceea ce puteti dvs. sa ne povestiti din ele, distanta s-ar putea sa fie cam de la pamant la luna.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015
romascanu, moderator
Nu stiu daca e coproprietar cu vecinul pe terenul de sub garaj sau pe altceva... eu n-am inteles.
Intr-o curte sunt 2 case A si B; imi apartin. Acum 40 ani, pastrez A si vand B cu o parte de curte; totodata imi pastrez din B uzufructul pe garaj (o incapere din B). Pe actul de vanzare sunt stipulati uzufructari eu(sch) si paritii lui sch. Pe vrenuri terenul nu se putea vinde-apartinea statului-, iar acum eu si cumparatorul am ramas coproprietari pe intreg terenul. Proprietatea B, vanduta de mine, s-a revandut apoi de 3 ori. Pe ultimul act de vanzare al proprietatii B (din 2000) sunt stipulati ca uzufructari numai parintii lui sch. Pe mine unul dintre notarii implicati in vanzari ....m-a uitat! Adica 3 ≠ 2 .Acum parintii au decedat si eu am descoperit ca nu sunt mentionata ca uzufructar in actele ultimului proprietar.; cum se remediaza aceasta eroare? Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2015
sch, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager sch sch Mama mea a avut uzufruct viager asupra unei cote de cladire , la care noi , copii, avem nuda proprietate. La disparitia mamei, trebuie mentionat ceva in ... (vezi toată discuția)
Proprietate pe numele tau Dincă Georgiana Dincă Georgiana Cum se numește actul care ți-l face un părinte atunci când el se exprima : facem acte pe teren în asa fel încât sa nu îl poți vinde? Act de vânzare ... (vezi toată discuția)