avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere mostenire apartament cumparat cu drept de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere mostenire apartament cumparat cu drept de uzufruct viager !

Buna seara, va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri in legatura cu speta urmatoare: In anul 1995 parintii mei au cumparat un apartament printr-un contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager de la o batrana in varsta de 74 ani care traieste si in prezent (92 ani). In anul 2008, tata a decedat. Cum trebuie procedat (ce trebuie facut) pentru dezbaterea mostenirii (mentionez ca la masa succesorala suntem eu, un frate si mama) si care este cota parte care ii revine fiecaruia. Care ar fi cheltuielile pentru dezbaterea succesiunii? Parintii nu detin alte bunuri mobile sau imobile (in afara acelui apartament)
Va multumesc..
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 21:24, 30 Ianuarie 2013
In masa succesorala a tatalui dvs intra cota parte ideala de 1/2 din nuda proprietate asupra apartamentului. Din aceasta cota de 1/2 mama dvs va avea 2/8 iar dvs si fratele cate 3/8 fiecare. Restul cotei de 1/2 din nuda proprietate apartine mamei dvs caci imobilul este bun comun. La decesul batranei care detine uzufructul viager vi se va reintregi dreptul de proprietate avand atunci si posesia si folosinta imobilului.
Pentru dezbaterea mostenirii va adresati notarului de pe raza judecatoriei unde defunctul a abut ultimul domiciliu, cu certificat deces, act de proprietate asupra apartamentului, certificatele de nastere ale dvs si ale fratelui, certificatul de casatorie al mamei, certificat fiscal pt imobil, 2 martori care l au cunoscut pe tatal dvs, cartile de identitate ale dvs si ale martorilor . Daca imobilul este intabulat incheierea de intabulare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager sch sch Mama mea a avut uzufruct viager asupra unei cote de cladire , la care noi , copii, avem nuda proprietate. La disparitia mamei, trebuie mentionat ceva in ... (vezi toată discuția)
Buna seara anutza_vio anutza_vio am si eu o intrebare!sotul meu a primit certificat de mostenitor in urma decesului tatalui,iar mama sa primind uzufruct viager.vreau sa stiu daca dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Mostenire stefan70 stefan70 Buna ziua.Tatal meu a murit acum 4 ani, iar acum trebuie sa dezbatem mostenirea, adica un apartament si bunurile. Mentionez ca santem 2(doi) frati si mama ... (vezi toată discuția)