avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA cote de tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

cote de tva

o societate comerciala schimba destinatia unei cladiri vechi, o modernizeaza si o transforma in apartamente destinate vanzarii catre persoane fizice.In aceasta situatie
se va factura cu tva sau nu.?Daca se factureaza cu tva care va fi cota 5% sau 24 %
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 07:10, 25 Martie 2011
1. fara TVA sau
2. cu TVA 5% in conditiile in care depuneti notificare si ati schimbat destinatia cladirii in autorizatie ( locuinte)

Maran Corina
citat din codul fiscal:
"o construcţie nouă cuprinde şi orice construcţie transformată astfel încât structura, natura ori destinaţia sa au fost modificate sau, în absenţa acestor modificări, dacă costul transformărilor, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piaţă a construcţiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării"

cred ca nu se poate vinde fara tva, fiind considerata constructie noua in urma modificarilor aduse.

daca totusi costurile transormarilor nu se ridica la min. 50% din valoarea constructiei si se opteaza pentru vanzarea in regim de scutire, trebuie ajustata taxa dedusa aferenta cheltuielilor cu modernizarea.
Da, prima postare era completa...doar ca era citata din ...revista de specialitate.

:bow:

In functie de datele pe care le detineti in evidenta contabila si fiscala a imobilizarilor, numai dvs. sunteti in masura sa apreciati daca o cladire care urmeaza a fi vanduta se considera noua sau veche.
Daca se considera noua, se aplica regimul normal de taxare, daca este veche se aplica regimul de scutire fara drept de deducere cu obligatia ajustarii TVA deduse initial. In categoria modernizarilor nu se includ lucrarile de reparatii si intretinere ale cladirii.
va multumesc, d-na contabil, m-ati lamurit si pe mine cum sta treaba cu tva :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cladire tva ???? carmenbohus carmenbohus Problema este mai complicata in acest caz si pentru acest lucru as mai avea nevoie de o parere . Avem 2 cladiri in aceasi curte achizitionate in ... (vezi toată discuția)
Vanzare cladire persoana juridica torok maria torok maria Buna ziua, persoana juridica a inceput sa modernizeze o cladire veche in 2007-2008, dar din motive financiare aceasta nu a fost finalizata, valoarea fiind ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva si/sau notificare chirie crinarug crinarug Am sa va rog sa-mi spuneti parerea Dvs. in urmatoarea problema: In 2006 societatea A (neplatitoare de TVA - deci nu s-a dedus TVA) cumpara teren cu imobil de ... (vezi toată discuția)