avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acordul vecinului cu drumul de servitute nou ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acordul vecinului cu drumul de servitute nou constituit e necesar?

Mi-am cumparat un teren la munte ca sa construiesc o casa de vacanta.
Vecinul de alaturi care avea o curte foarte mare a constituit pe langa proprietatea mea servitute de trecere pentru vreo 10 parcele vandute ulterior din terenul sau .
Acest drum va avea o latime de 6 m si o adancime de aproape 100 m pe langa gardul meu .
Intrebarea mea este daca la la constituirea acestui drum era necesar si acordul meu ca vecin?
Adica e chiar rau ... eu vreau sa am liniste si altii isi fac drum de trecere chiar sub fereastra mea(vorba vine...)
Si culmea e ca toate cele zece parcele vor avea in viitorul apropiat case in constructie, deci camioane cu materiale de constructii , trafic greu si zgomot .
Exista vreo solutie ?
Mentionez ca deschiderea vecinului este foarte mare , peste 50m la strada principala pe care i-a pastrat .EL avea astfel posibilitatea ca cei 6 m servitute de trecere sa-i faca si in alta parte, nu neaparat lipit de gardul meu.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:37, 8 Iunie 2008
Cum sa aiba drumul adancimea de 100 m? :D poate este vorba despre lungimea drumului de aproape 100 m?

Din moment ce vecinul este proprietar si pe drumul de trecere, poate face ce vrea cu terenul respectiv.

Vor fi casele in constructie, dar nu vor construi oamenii toata viata! Nu cred ca "traficul greu" la cele 10 parcele mentionate va va afecta atat de mult. Oricum, nu construieste nimeni noaptea, sa nu puteti dormi de zgomote...

Sincer, nu prea aveti ce face...
uitati ce spune codul civil la art.620 in vigoare de 144 de ani:

" Este iertat proprietarilor a stabili pe proprietatile lor, sau in folosul proprietatilor lor, orice servitute vor gasi de cuviinta, pe cat timp aceste servituti nu vor impune proprietarului fondului servient ( supus servitutii) obligatia unui fapt personal si pe cat timp aceste servituti nu vor fi contrarii ordinii publice".
tractor a scris:

Vecinul de alaturi care avea o curte foarte mare a constituit pe langa proprietatea mea servitute de trecere pentru vreo 10 parcele vandute ulterior din terenul sau .
Acest drum va avea o latime de 6 m si o adancime de aproape 100 m pe langa gardul meu .
Intrebarea mea este daca la la constituirea acestui drum era necesar si acordul meu ca vecin?

Vecinul dv. nu avea de ce să vă ceară acordul de a-şi înstrăina şi de a constitui un drept de servitute pe terenul proprietatea sa.
Atâta timp cât nu v-a încălcat proprietatea, vecinul poate face ce vrea cu terenul proprietatea sa. Chiar dacă lungimea terenului lipit de proprietatea dv. are o lăţime de 6 m şi o lungime de 100 m, atâta timp cât nu vi s-au adus efectiv prejudicii, nu aveţi nici o cale legală de a-i împiedica în vreun fel pe proprietarii în favoarea cărora le-a fost constituit dreptul de servitute.;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de servitute tibik tibik Buna ziua, Se poate anula dreptul de servitute sau dreptul de trecere in cazul cand sunt indeplinite simultan urmatoarele: 1) In momentul cand s-a ... (vezi toată discuția)
Este drum de acces sau nu laur2000 laur2000 Buna ziua.Am si eu o intrebare.Am cumparat o casa cu teren si cu asa zisul drum de acces.Drumul de acces ( care este trecut teren arabil in cadastru si in ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute liliana2022 liliana2022 doresc sa ma ajutati cu urmatoarea problema: suntem cativa proprietari care am cumparat unul in spatele celuilalt lasand un drum de servitude de 4m in ... (vezi toată discuția)