avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare contract de vanzare_cumparare!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare contract de vanzare_cumparare!

Buna ziua,am nevoie de sfatul dvs.Am cumparat un imobil de la mama mea,cu contract de vanzare-cumparare,in forma autentica,fara clauza de intretinere,abitatie sau uzufruct viager,in urma cu un an.Banii i-a primit inainte de semnarea actului.Pretul este serios,are si certificat medical facut cu 12 ore inaintea semnarii contractului,cum ca este in deplinatatea facultatilor mintale.Fratele meu m-a dat in judecata pentru anularea contractului,motivand ca nu am platit pretul,ca e un contract fictiv,cerand nulitate absoluta.Eu am investit in acest imobil o suma f mare de bani,pe care am socotit-o in pretul vanzarii.Deasemenea mai am o declaratie notariala semnata de mama, cum ca ,a cumparat de la stat acest imobil si l-a platit cu banii mei,a recunoscut si investitiile,facandu-mi si o procura de administrare a imobilului-aceasta declaratie a fost facuta in 2001.In aceasta situatie va rog sa-mi spune-ti ce sanse are,si cum ma pot eu apara? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:51, 9 Iunie 2008
cu ajutorul unui avocat si cu probele pe care vad ca le aveti, puteti castiga procesul... dvs. trebuie sa "demontati" toate acuzatiile fratelui dvs., probandu-le cu actele pe care le detineti si cu martori... va explic in mesajul privat

av. vasilescu
Contractul de vanzare cumparare incheiat intre ascendenti si descendentii de gradul I se prezuma a fi o donatie doar daca se pastreaza uzufructul viager de catre vanzator, nu este cazul dvs. In cazul dvs. , reclamantul , fratele dvs. , are sarcina probei pentru a dovedi faptul ca pretul nu a fost platit. Faptul platii pretului este un fapt juridic si poate fi dovedit prin orice mijloc de proba , inclusiv cu martori. Daca dvs ati platit acest pret ii va fi destul de greu sa dovedeasca contrariul , mai mult si dvs puteti face dovada pozitiva a platii in acelasi mod. In fapt , in cazul in care fratele dvs. invoca nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare , motivatia cea mai probabila, in acest caz particular ,este lipsa cauzei actului juridic si nu neplata pretului , lipsa platii pretului sanctionandu-se cu rezolutiunea contractului si nu cu nulitatea acestuia. Dvs. trebuie sa vedeti care sunt motivele actiunii fratelui dvs. si trebuie sa va faceti apararile in functie de acestea , nulitatea si rezolutiunea sunt institutii de drept fundamental diferite.
Parerea mea este in sensul ca veti obtine castig de cauza in procesul deschis de frate.
Are o probatiune mult prea dificila de facut si daca dvs aveti si dovezi din punctul meu de vedere nu are nicio sansa.
Oricum, sarcina probei ii apartine fratelui reclamant.Si daca el nu isi dovedeste sustinerile tot dvs castigati.
Cu toate acestea, e recomandabil sa aveti avocat la proces.

avocat Claudiu Lascoschi
Fratele meu invoca faptul ca eu nu am dispus de mijloace materiale,care sa justifice efectuarea platii si deasemenea,cauza actului juridic incheiat este una falsa,ilicita,inlaturandu-l pe el de la un drept ce i-ar putea revenii,fiind persoana cu vocatie succesorala asupra bunurilor parintilor mei.Mama a devenit proprietara dupa 5 ani dupa moartea tatalui meu.Eu am un venit lunar de cca 1500 euro/luna si pot face aceasta dovada cu extras de cont din banca.Mai am o declaratie a mamei in prezenta a doi martori,ca a primit banii inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare.Dar este suficient?In probatiune el solicita administrarea probei testimoniale,pot sa ma opun acestei probe?Va multumesc pentru interesul aratat.
mire75 a scris:

Fratele meu invoca faptul ca eu nu am dispus de mijloace materiale,care sa justifice efectuarea platii si deasemenea,cauza actului juridic incheiat este una falsa,ilicita,inlaturandu-l pe el de la un drept ce i-ar putea revenii,fiind persoana cu vocatie succesorala asupra bunurilor parintilor mei.Mama a devenit proprietara dupa 5 ani dupa moartea tatalui meu.Eu am un venit lunar de cca 1500 euro/luna si pot face aceasta dovada cu extras de cont din banca.Mai am o declaratie a mamei in prezenta a doi martori,ca a primit banii inainte de semnarea contractului de vanzare-cumparare.Dar este suficient?In probatiune el solicita administrarea probei testimoniale,pot sa ma opun acestei probe?Va multumesc pentru interesul aratat.

Depinde ce aspecte doreste sa dovedeasca cu martorii propusi, care este obiectul probatiunii, si cine sunt aceste persoane, daca sunt in rang prohibit sau nu, sunt mai multe aspecte cu privire la admisibilitatea, pertinenta , concludenta si utilitatea probei propuse. Daca mama dvs. a fost proprietara imobilului , domnia sa putea dispune cum dorea de acest bun in timpul vietii sale si faptul vanzarii nu inlatura sau limiteaza dreptul de succesiune al fratelui dvs. In lipsa unor probe foarte serioase, nu exista nici o prezumtie , nici macar una relativa , conform careia instrainarea unui bun de catre ascendenti ar inlatura de la mostenire alti descendenti decat cumparatorul si nici nu este posibila instituirea unei asemenea prezumtii datorita principiului subrogatiei universale care guverneaza patrimoniul. Sarcina probei revine fratelui dvs. , iar dumneavoastra puteti , la randul dvs. , dovedi contrariul celor sustinute de catre acesta. Nu este lipsit de interes sa consultati si prevederile art.1173 , art. 1176 , art. 1177 , art. 1178, art. 1179, art.1180, art. 1181, art. 1191 si art. 1193 Cod Civil pentru a va face o idee despre probatoriul admisibil in cazul dvs. Important poate fi si faptul ca prevederile art. 1191 Cod Civil interzic dovada actului juridic prin alte mijloace de proba decat inscrisurile cu privire la acele acte juridice care au o valoare ce depaseste suma de 250 lei, precum si prevederile art. 1177, art. 1178 si art. 1179 Cod Civil care reglementeaza procedura verificarii de scripte. Atentie , fratele dvs. nu este un simplu tert cu privire la contractul de vanzare incheiat intre dvs. si mama dvs. , probatoriul lui fiind in acest caz ceva mai limitat decat al unui tert si nu se poate prevala de prevederile art. 1182 Cod Civil , in cazul inscrisurilor sub semnatura privata. Totusi lipsa platii nu lipseste actul juridic de cauza si nu atrage nulitatea actului juridic ci , cum am mai aratat , rezolutiunea contractului de vanzare cumparare. Acest aspect poate fi esential cu privire la admisibilitatea petitului actiunii si a probatoriului propus spre a fi administrat.
Ultima modificare: Luni, 9 Iunie 2008
Corneliu Morgovan, Avocat

Alte discuții în legătură

Anulare contract de vanzare-cumparare (pret neplatit) iancu123 iancu123 un contract de vanzare cumparare intre 2 parti privind vanzarea unui imobil reprezenrand un teren, semnat la notar, in ce cpnditii se poate anula daca partile ... (vezi toată discuția)
Nulitatea absoluta a unui contract autentificat.pret neserios carcotasul carcotasul solicit putin sprijin(jurisprudenta,sfaturi,doctrina) intr-o foarte interesanta speta, avand ca obiect constatarea nulitatii absolute a unui contract de ... (vezi toată discuția)
Atacarea in instanta a contractului de vanzare -cumparare ana1265 ana1265 Buna ziua, Poate fi atacat un contract de vanzare cumparare imobil in instanta? Am cumparat o casa impreuna cu fostul meu sot in anul 1995, (la aproape 5 ... (vezi toată discuția)