avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nulitatea absoluta a unui contract autentificat.pret ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nulitatea absoluta a unui contract autentificat.pret neserios

solicit putin sprijin(jurisprudenta,sfaturi,doctrina) intr-o foarte interesanta speta, avand ca obiect constatarea nulitatii absolute a unui contract de vanzare-cumparare imobiliara, pe motiv de cauza falsa(ilicita),pact de rascumparare,pret neserios,obiect fals.In speta, numita F.M. accepta sa garanteze cu un imobil proprietate personala un imprumut luat de M.I. de la creditorul -camatar S.C..Debitorul MI apeleaza la o consultatie avocatiala, unde se prezinta impreuna cu creditorul S.C., care insa nu accepta varianta legala a ipotecii ,prezentata de avocat, si opteaza pentru o vanzare- cumparare autentificata, conform practicii in domeniu.In aceeasi zi, girantul-vanzator F.M incheie contractul autentic prin care ii vinde imobilul creditorului -cumparator S.C. cu pretul de 17 mil lei(tranzactia are loc in nov.98),pret care reprezinta suma minima cu care se putea vinde la acea data, conform tabelului, un imobil cu 2 camere situat in mediul rural.Am cerut anularea contractului din urmatoarele motive:
1.cauza falsa(ilicita) si pact de rascumparare: F.M nu a intentionat nici un moment sa vanda imobilul, ci doar sa garanteze imprumutul,urmand ca dupa rambursarea acestuia imobilul sa revina in proprietatea sa. Acesta situatie e dovedita de 3 martori(inclusiv avocatul care a sugerat ipoteca), care confirma ca a fost vorba de un imprumut, si nu de vanzare,precum si de intreaga atitudine a cumparatorului, care nu s-a comporta ca un proprietar(nu a inregistrat imobilul la fisc, nu a platit impozit, nu a intrat in posesia lui decat 3 ani mai tarziu);
2.pret neserios: cumparatorul S.C. obtine un an mai tarziu o finantare neramburasabila Phare, in cadrul unui proiect in care imobilul este evaluat la cca. 1, 5 mild. lei(de cca. 70 de ori mai mult decat pretul de "cumparare", tinand cont de inflatie,si fara ca imobilul sa fi suferit modificari),evaluare care este implicit asumata de catre creditorul-cumparator;
3.obiect fals al contractului autentic: imobilul nu era in realiatate un imobil cu 2 camere, asa cum apare in contract, pt a se putea incadra la pretul minim, ci avea cca. 15 camere si o suprafata de cca. 600mp!
Cel mai recent răspuns: Gavril , utilizator 23:01, 27 Aprilie 2005
Din ce am inteles este o simulatie. As avea rezerve in ce priveste admiterea actiunii in resciziune (chiar si solutiile instantelor sunt contrdictorii ), motiv pentru care cred ca ar merge actiunea in constatarea simulatiei, proba cu martori fiind admisibila chiar in contrta unui inscris autentic, sau cel putin asta este opinia doctrinei din ultimul timp (FlaviusBaias "Simulatia") Succes

tracinicolae@yahoo.com
nu este simulatie este pret neserios . resciziune imposibila , doar la minori la leziune . iar baias nu zice nicaieri chestia cu martorii . tertii evident ca pot dovedi cu martori simulatia pt ca pt ei este un fapt juridic . in rest 1191 este aplicabil.
pe de alta parte nu poate invoca simulatie chiar partea ca e nemo auditur ...
intr-adevar nu e simulatie, si nu este admisibila proba cu martori impotriva unui inscris,decat in cazul unui tert interesat.este pret inexistent, nu neserios.in acest sens a se vedea Dec.6431/04 a instantei supreme, unde un pret de 64 de ori mai mare decat cel din contract a fost considerat inexistent.din pacate jurisprudenta e saraca in materie de nulitati datorate pretului neserios, iar cum codul nu precizeaza, si n-ar avea cum, cand un pret devine neserios, acest lucru ramane la aprecierea instantei.este si cauza falsa, care poate fi demonsstrata cu martori, chiar impotriva unui inscris autentic, intrucat e frauda la lege.desemenea existenta unui pact de rascumparare, probat tot cu martori, duce la nulitatea absoluta a contractului.in privinta pactului de rascumpararea, doctrina e in prezent imparatita. unii autori(chirica) sutin ca in prezent pactul de rascumparare nu mai este prohibit...multumesc pt opinii

ce avocat e ala care a permis asa ceva ? :((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act secret Marryan Marryan Buna seara. Actul secret se incheie in prezenta unui avocat sau notar? Legea prevede ca se incheie ori inainte, ori concomitent cu actul Public. Multumesc (vezi toată discuția)
Act vanzare teren danielovski danielovski As vrea va rog sa stiu daca se poate ataca un act de vanzare autentic , 2005, dat fiind faptul ca la acea data procura nu era autentica (au fost 3 proprietari) ... (vezi toată discuția)
Cauze imorale si ilicite in contractele de donatie si vanzare cumparare F.V. Strauß F.V. Strauß Ma aflu intr-o dilema: sunt studenta la drept si stiu ca donatia sau vanzarea-cumpararea facute sunt lovite de nulitate atunci cand acestea au cauze ilicite ... (vezi toată discuția)