avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Neconcordanta intre Autorizatia de constructie si ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Neconcordanta intre Autorizatia de constructie si actul de vanzare cumparare

In urma cu 6 ani am cumparat un imobil P+M, intr-o comuna limitrofa Buc. Cumpararea s-a realizat la notariat, pe baza actelor de proprietate, a cadastrului, imobilul fiind inscris in CF. Astazi, intentionand sa contractez un credit ipotecar, am aflat de la juristii bancii ca autorizatia de constructie nu corespunde cu contractul de vanzare-cumparare. Intr-adevar, autorizatia era emisa pentru Parter+utilitati, dar cadastrul si actul de vanzare sunt pe situatia reala, Parter + Mansarda. Am mers la primarie pentru a solicita ajutorul si a afla cum pot rezolva situatia, dar mi s-a spus ca nu se mai poate face nimic. As dori sa stiu daca situatia in care se gaseste imobilul este una legala si daca se poate face vreun demers (juridic sau administrativ) pentru a indrepta lucrurile.
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 13:23, 8 Iunie 2008
Conteaza ce este inscris in Cartea Funciara. Pe cei de la banca asta ar trebui sa ii intereseze.
Daca cei de la Primarie, care ar trebui sa verifice respectarea autorizatiei de constructie nu ii deranjeaza situatia, cu atat mai mult n-ar trebui sa-i deranjeze pe cei de la banca.
Potrivit art.55 alin.(1) din legea 7/1996 privind regimul general al cadastrului si publicitatii imobiliare, dreptul dobandit prin construire se va putea inscrie in CF pe baza unui Certificat eliberat de primaria localitatii unde este situat imobilul, prin care se atesta faptul ca proprietarul a edificat constructiile in conf. cu autorizatia de construire eliberata potrivit legii precum si a unei documentatii cadastrale.
Dvs,, daca ati cumparat imobilul, era realizata prima inregistrare la CF, prin urmare, chiar daca autorizatia de constructie este doar pentru o parte din imobil, odata efectuata publicitatea in CF, se presupune ca totul este in regula. Schita cadastrala e intocmita corect si inregistrarile de asemenea.
Astfel incat, in opinia mea, dvs. detineti tot ce va trebuie pentru a dovedi dreptul de proprietate asupra imobilului.
Daca o anume banca vrea sa cunoasca intreg istoricul cladirii si considera ca nu aveti acte suficiente, nimic nu va impiedica sa va adresati unei alte banci. In mod normal, pentru a ipoteca un imobil in favoarea unei banci sunt necesare : actul de proprietate al imobilului, schita cadastrala, extras de carte funciara.
In aceasta situatie, daca fostul proprietar a inscris imobilul in CF fara certificat de la primarie, greseala apartine celor de la CF? Acest certificat ar trebui sa se regaseasca undeva? Si in general, cine este vinovat de situatia creata? Primaria, ca nu a sesizat/amendat fostul proprietar? Cei de la cadastru, pt ca nu au verificat legalitatea actelor? Notarul?
NU este nimeni "vinovat".

Dumneavoastra sunteti dobanditorul de buna-credinta al bunului pe care l-ati preluat de la vanzator asa cum l-ati vazut si cum este trecut in acte...

Daca in C.F. este situatia in regula, dupa cum scria colega mai sus, nu intereseaza tot istoricul dobandirii acesteia...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare/autoruizatie de constructie Marius_gxg Marius_gxg Buna ziua, Doresc si eu sa cumpar o casa cu teren prin creditul Prima Casa si am o nelamurie. Casa a fost construita in regim propriu intre 2006 si 2009 ... (vezi toată discuția)
Eliberarea unui act de proprietate pentru o casa ridicata fara respectarea proiectului de constructie radulescudaniela radulescudaniela Buna ziua, acum 43 de ani parintii mei au cumparat cu act de vanzare cumparare un teren. Au scos autorizatia de constructie si proiectul pentru o cladire de ... (vezi toată discuția)
Lntabularea unei constructii noi Fat-Frumos Fat-Frumos Am o casa noua ridicata in regie proprie si cu autorizatia de constructie expirata din 2011(cea de pe parter). Am ridicat mansarda fara autorizatie de ... (vezi toată discuția)