avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eliberarea unui act de proprietate pentru o casa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eliberarea unui act de proprietate pentru o casa ridicata fara respectarea proiectului de constructie

Buna ziua, acum 43 de ani parintii mei au cumparat cu act de vanzare cumparare un teren. Au scos autorizatia de constructie si proiectul pentru o cladire de P+1 , in anul 1970. S-au apucat imediat de constructie respectand proiectul, dar nu au facut decat parterul, din lipsa fondurilor urmand ca etajul sa il ridice ulterior. Intre timp s-a renuntat la construirea etajului, ramanand numai parterul pana in prezent. Acum 2 ani s-a facut cadastrul si intabularea cladirii pe numele ambilor parinti exact cum este acum adica fara etaj, specificand in cadastru ''fara acte casa''. La timpul acela am crezut ca suntem in regula cu toate actele. Din pacate un parinte a decedat si acum pentru a face succesiunea este nevoie si de ACT PROPRIETATE CASA , pe care noi nu il avem. Va rog sa imi spuneti care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pentru a obtine acest ACT DE PROPRIETATE CASA si la ce autoritati trebuie sa ma adresez. Va reamintesc , ca deja am facut cadastrul si intabularea pentru casa asa cum este acum doar parter . Cineva mi-a spus ca trebuie alta autorizatie de constructie, alt proiect, alt constructor pentru cladirea asa cum este acum. Se pot elibera 2 autorizatii de constructie pentru aceeasi adresa (cladire). Impozitul este platit la zi ,dar nu ne elibereaza un certificat fiscal pentru casa pentru ca nu avem ACT DE PROPRIETATE CASA.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
radulescudaniela, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 22:25, 3 Aprilie 2013
Mergeti la Primarie sa vi se elibereze de catre Primar un certificat conform Registrului agricol sau Evidentelor fiscale .
Inscrisul in cartea funciara constitue act de proprietate casa. - un extras de carte funciara la zi este suficient.
Cartea funciara dovedeste existenta dreptului real inscris, in folosul persoanei sau persoanelor care a/au dobandit sau constituit cu buna-credinta un drept real imobiliar, cat timp nu se dovedeste contrariul.
Publicitatea imobiliara se indeplineste pe tot teritoriul tarii prin carte funciara si are ca obiect inscrierea in cartea funciara a dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale care se transmit, se constituie, se modifica sau care, dupa caz, se sting si se radiaza, ca urmare a actelor si faptelor juridice referitoare la un bun imobil.
Ca drept urmare a faptului ca ati intabulat casa dupa existenta reala, atunci CF este documentul care atesta proprietatea.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
cartea funciara NU ESTE ACT DE PROPRIETATE!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce insemna carte functiara nedefinitivata? dever dever Pe extrasul de carte funciara apare expresia \"nedefinitivata\" . ce inseamna acest aspect? (vezi toată discuția)
Acte pentru casa construita fara autorizatie - cum o inregistres, pentru a putea face cadastru si intabulare pentru a vinde imobilul? atuxela atuxela Salut, In 1990 am cumparat un teren cu casa batraneasca 3 camere, specificanduse in actul de vanzare cum ca cladirea nu a fost contruita cu autorizatie. ... (vezi toată discuția)
”notare” vs intabulare laurentiubogdan laurentiubogdan Proprietarul unei case de vanzare mi-a explicat ca imobilul are ”intabulare pe teren si [i]notare[/i] pe casa”. Motivul ar fi ca, in autorizatie, ... (vezi toată discuția)