avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... intabulare/autoruizatie de constructie
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

intabulare/autoruizatie de constructie

Buna ziua,

Doresc si eu sa cumpar o casa cu teren prin creditul Prima Casa si am o nelamurie. Casa a fost construita in regim propriu intre 2006 si 2009 dar proprietarul nu are o autorizatie de constructie fizica si nici proces verbal de receptie. In extrasul de carte funciara pe care ni l-a prezentat apare insa schita cu terenul si casa delimitata este mentionata suprafata casei ca spatiu locuibil. Sustine ca s-a interesat la primarie in legatura cu situatia si i-au spus ca locuinta este intabulata si prin urmare este recunoscuta legal.

As dori sa stiu daca exista vreo sansa ca intabularea aceea sa elimine in vreun fel nevoia autorizatiei de constructie sau daca nu, atunci exista vreo posibilitate de a rectifica documentatia astfel incat actele sa devina valide.

Nu ma tem de vreo inselaciune pentru ca oricum toata documentatia va trebui sa treaca si prin notar (ales de noi) si de banca si de fondul de garantare, dar as dori sa stiu din avans ca sa stiu daca ma mai obosesc degeaba.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: inspectiiimobiliare , utilizator 14:51, 30 Mai 2015
O cladire nu se poate inscrie pe rol fiscal si nici intabula in CF fara Autorizatia de construire si Procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarii.
Pe planurile din documentatia topo-cadastrala, expertul topo a desenat si cotat constructiile asa cum le-a gasit in teren.
Documentatia cadastrala nu constitue titlu de proprietate.
Deci daca am inteles eu corect schita pe care am vazut-o este o schita a terenului cu structura de pe ea fara ca aceasta sa fie recunoscuta ca locuinta?
Si in cazul in care nu a avut autorizatie de constructie sau proces verbal de receptie sunt posibile 2 variante:
1)actele pe care le-am vazut eu nu reprezinta cartea funciara
2)actele reprezinta cartea funciara prin urmare trebuie sa existe undeva autorizatia de constructie si procesul verbal de receptie

Daca exista o autorizatie de constructie sau un proces verbal de receptie acestea nu ar trebui sa se gaseasca la primarie?

Multumesc
Buna ziua,

Daca proprietatea va place foarte mult, cred ca trebuie sa faceti urmatoarele demersuri:

a) aflati opinia creditorului/creditorilor fata de situatia actuala: daca \\" actele existente\\" sunt suficente respectiv, daca accepta/finanteaza cumpararea in condtiile actuale, si/sau ce considera necesar in sensul completarii, cum ar fi:
- o eventuala inscriere la cartea funciara privind aspecte tehnice sau juridice in legatura cu constructia
- o expertiza tehnica, care sa confirme calitatea constructiei si care sa stea la baza evaluarii imobilului, etc
Apreciez ca este putin probabil sa scapati asa usor; de regula, creditorii sunt foarte drastici in privinta existentei actelor de proprietate

Nota: trebuie sa tineti cont de faptul ca, in raport cu modalitatea de finantare ( prima casa), trebuie sa cunoasteti opinia a doi factori decizionali : banca si fondul de garantare


b) in cazul in care creditorul/creditorii considera ca actele existente sunt insuficiente
, cel mai probabil, va trebui sa verificati posibilitatea punerii in legalitate a constructiei/obtinerea, de catre actualul proprietar, a unei \\" autorizatii de construire - punere in legalitate \\"
Practic, puteti face chiar dumneavoastra demersurile, in numele sau si in ideea ca veti cumpara aceasta proprietate
Apreciez ca ceasta varianta - punerea in legalitate - este suficienta pentru finantator/creditori

Nota : este posibil ca respectiva constructie sa NU poata fi pusa in legalitate pe cale administrativa/ prin autorizatie de construire; existe solutie si pentru aceasta situatie, dar in acest caz situatia se complica ceva mai mult si nu cred ca ati mai fi interesat ...de proprietate;)

Cu stima,
Nicu C
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2015
inspectiiimobiliare, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, cum intabulez o casa extinsă/modificata pentru care ... an.stanciu9 an.stanciu9 Buna ziua, Cum intabulez o casa extinsă/modificata pentru care am autorizație de construcție? Apreciez ca ar trebui sa fie cea mai simplă varianta, dar ... (vezi toată discuția)
Lntabularea unei constructii noi Fat-Frumos Fat-Frumos Am o casa noua ridicata in regie proprie si cu autorizatia de constructie expirata din 2011(cea de pe parter). Am ridicat mansarda fara autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Intabulare constructie fara acte alexix alexix buna ziua, am si eu o intrebare.Lucrez intr-o institutie publica si in momentul in care am fost nevoita sa scot un extras de CF am constatat ca nu apare ... (vezi toată discuția)