avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat cu CIM si PFA?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat cu CIM si PFA?

Buna ziua!
Am si eu cateva intrebari:
a) o persoana poate fi angajata cu CIM la un angajator si sa presteze la o alta firma cu conventie pe PFA?
b) Ca si angajat cu CIM , stie cineva cate norme poti sa lucrezi?-(eu stiam ca max. era 1,5 norme, dar acum.....).
c) se considera vechime in munca perioada in care lucrezi pe PFA?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters193035 , utilizator 08:54, 26 Martie 2011
a)-da
b)-daca este vorba de norma intreaga da, dar o persoana poate desfasura activitate cu timp de munca partial
c)-daca activitatea ca PFA se desfasoara in acelasi timp in care aveti si cim , vechimea in munca nu se poate dubla, deoarece pe aceeasi perioada aveti vechime in munca pe cim
cristifp a scris:

Buna ziua!
Am si eu cateva intrebari:
a) o persoana poate fi angajata cu CIM la un angajator si sa presteze la o alta firma cu conventie pe PFA?
b) Ca si angajat cu CIM , stie cineva cate norme poti sa lucrezi?-(eu stiam ca max. era 1,5 norme, dar acum.....).
c) se considera vechime in munca perioada in care lucrezi pe PFA?

Va multumesc!



a) Potrivit art.17 alin.2 din OUG nr.44/2008, o persoana poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata.

b) Art.35 alin.1 C.mun. : Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe funcţii, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
Asadar, legea nu limiteaza si nici nu prevede numarul de c.i.m. pe acre le poate incheia o persoana fiziza in calitate de salariat.
De exemplu, este posibil ca o persoana fizica sa aiba doua c.i.m. cu norma intreaga.

c) Numai munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă îi conferă salariatului vechime în muncă.
Activitatea desfasurata ca PFA nu confera prestatorului vechime in munca.
Buna ziua tuturor celor care ati raspuns!

Cu cat mai multe raspunsuri se mareste semnul de intrebare.

In special eram interesat de intrebarea: b); si aici acum am o dilema: legea iti permite sa ai mai multe CIM cu norma intreaga dar in acelasi timp tot legea spune ca un salariat nu poate efectua mai mult de 48 de ore saptamanal (oboseala....etc), si atunci oare cum s-au gandit sa interpreteze cei care fac legile astea?!?!?!?!?!?
Exact acest articol 35 din CM mi-a atras atentia cand l-am citit si analizandul in paralel cu declaratiile celor care conduc tara si care au creat aceasta varianta si spun ca astfel o sa marim numarul de oameni care muncesc?!? ---dupa care formula matematica #-o?!?!?--------
Si ce o sa fie mai interesant e cand acel "nene" care sa zicem conform articolului 35 din CM are 2-3 CIM cu norma intreaga (cumul de posturi) cum o sa ii calculeze valoarea pensiei sau cum o sa-i stalileasca vechimea in munca sau anii de cotizare?

Poate n-oi fi inteles eu bine limba romana dar astia' care fac aceste acte normative cata scoala si experienta au in domeniu legislativ?

Si inca o chestie care nu o ineleg (legat de intrebarea: c)): daca PFA isi plateste contributiile la Pensie, asta inseamna ca, candva, si el va avea o pensie, dar cum o sa i-o calculeze daca nu are vechime in munca luata in considerare?

Va multumesc anticipat "forum-istilor"pentru raspunsurile viitoare!
1. Durata de maxim 48 de ore pe săptămână se referă la un singur contract individual de muncă. În alţi termeni, salariaţii cumularzi pot depăşi durata maximă instituită de Codul Muncii.

2. In calitatea de PFA va incheia un contract de asigurare cu Casa Teritoriala de Pensii .. perioada de valabilitate a acestui contrcat si pentru care a platit c.a.s-ul este considerata stagiu de cotizare care se ia in calcul la pensie.
Vechimea in munca nu este identica cu stagiul de cotizare ..
Explicatia este foarte simpla: la data introducerii in Codul muncii a diverselor articole s-a avut in vedere doar crearea posibilitatii ca o persoana sa poata cumula mai multe functii. Nu s-a prea gandit legiuitorul atunci, ca vor fi persoane care chiar vor vrea sa cumuleze mai multe functii.
Asa se face ca art. 35 Codul muncii, spune clar ...beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.. Aplicare clara a principiului "nici munca fara paine, nici paine fara munca".
Nimeni nu s-a gandit atunci sa coreleze intre ele articolele, sa vada implicatiile pe care un articol si o situatie reala, o are asupra altora.
De aceea, cat timp o persoana este angajata cu contract de munca si in acelasi timp desfasoara si activitate ca PFA, ceea ce primeaza este cim-ul si drepturile care decurg de aici, desi ca PFA, persoana in cauza este obligata sa isi plateasca toate obligatiile, nebeneficiind de drepturile pe care le-ar avea daca ar desfasura activitate doar ca PFA.
Vechime in munca va avea persoana care desfasoara si activitate ca PFA, dar, in baza cim. Dupa ce nu va mai lucra in baza unui cim, va continua sa desfasoare activitate ca PFA, situatie in care va beneficia de vechime in munca pe aceasta activitate.
Dupa cum constatati, explicatia este cat se poate de simpla.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract munca SDENYS23 SDENYS23 buna ziua am si eu o intrebare.este legal sa ai douo contracte de munca cu durata normala ptr. doi angajatori diferriti dar care asi desfasoara activitatea in ... (vezi toată discuția)
Angajare inaintea eliberarii deciziei de incetare a cim. gaby_0200 gaby_0200 Buna ziua, am fost angajat la o companie multinationala, mi-am dat demisia si am stat in preaviz perioada solicitata. La aceasta companie actele se ... (vezi toată discuția)
Contract de munca temporara cantorcorina cantorcorina daca un angajat se afla in relatii de munca cu un angajator(cim),poate incheia in acelasi timp si un contract de munca temporara cu acelasi angajator,care ... (vezi toată discuția)