buna ziua,problema mea este urmatoarea,sunt insarcinata in luna 6,la ultimul control medical mi s-a spus ca exista riscul de nastere prematura si s-a recomandat repaus absolut,si concediu de risc maternal.problema este cu angajatorul care nu vrea sa imi plateasca concediu pe motiv ca nu are bani,are multe plati de facut,bani putini(mentionez ca lucrat pana pe data de 21 martie,si salariile s-au dat miercuri) si oricum a spus ca banii care m-i da pe concediu ii recupereaza greu de la casa de asigurari si nu i se pare normal sa ma plateasca acum si sa astepte pe urma restituirea banilor pe concediu.intrebarea mea este cine este obligat sa imi plateasca concediu medical pe cele 2 saptamani din martie si din aprilie concediu prenatal si apoi concediu postnatal?
Concediile medicale de risc maternal si sarcina si leuzie sunt platite 100% de casa de sanatate.
Din pacate se procedeaza in felul urmator:
Angajatorul va plateste medicalul si apoi recupereaza banii de la casa de sanatate depunand cerere de recuperare.
multumesc pt raspuns,se pare ca va trebui sa ma lupt cu angajatorul pt a lua banii,mai am o intrebare daca se poate sa imi spuneti la un salariu de 1000 ron pe cartea de munca cum se calculeaza banii pe concediu medical, cat ar trebui sa iau,ca am sunat azi la servici si mi s-a spus ca in jur de 500 ron.
1. Indemnizatia de concediu medical este de X% din media veniturilor brute din cele 6 luni premergatoare intrarii in concediu medical. Pentru concediul de maternitate X=85%.
2. Din OUG 158/2005: Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
... Art. 47.
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
... Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
... Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
3. Asadar adresati-va cu o sesizare Casei de Asigurari de Sanatate sa-l oblige pe angajator sa respecte legea si sa-l sanctioneze.
Refuzul platii cm
RocsanaP
Buna ziua, va rog frumos daca ma puteti ajuta si pe mine, eu sunt in CM de o luna pentru risc de sarcina, cand am fost sa imi iau salariul mi-au spus ca nu ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal
crisgeulik
Buna seara. Sunt in a doua luna de concediu prenatal, si am dus ambele concediu angajatorului. Ma intereseaza in cat timp imi vin bani si cat la suta. Din cate ... (vezi toată discuția)