avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA 4619
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA 4619

Sunt PFA cod CAEN 4619, am primit adeverinta pt.anul 2010 cu ventul realizat si impozitul platit de 10%.
Cum completez decl.200 si ce documente tr. sa mai depun?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 22:04, 30 Martie 2011
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care au realizat in anul 2010 venituri in bani si/sau in natura din Romania provenind din activitati independente:
- activitati comerciale: fapte de comert, prestari de servicii, altele decat cele din profesii libere, precum si practicarea unei meserii;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor obtinute de contribuabilii a caror contracte de inchiriere la 31.12.2009 depaseau un numar de 5 si care sunt impusi in sistem real (organizeaza contabilitatea in partida simpla);
- profesii libere: exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii;
- drepturi de proprietate intelectuala: brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert si procedee tehnice, know-how, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.

Declaratia se depune de contribuabilii care au desfasurat activitatea in mod individual sau intr-o forma de asociere, ce nu a dat nastere unei persoane juridice, constituita intre persoane fizice.

Declaratia se completeaza pentru fiecare categorie de venit si pentru fiecare sursa de realizare a venitului.

Atentie! Nu au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice care, in anul 2010, au realizat venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, cu exceptia persoanelor care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie 2010 si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.

Contribuabilii care au obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platitori depun o singura declaratie.

Important! Persoanele fizice care au realizat venituri din activitati independente (drepturi de proprietate intelectuala, vanzarea bunurilor in regim de consignatie, activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, activitatea de expertiza contabila, judiciara si extrajudiciara) pentru care impozitul s-a retinut la sursa, ca plata anticipata in contul impozitului anual, de platitorii de venituri au obligatia depunerii formularului 200. Nu depun acest formular persoanele care au realizat astfel de venituri si impozitul retinut la sursa de platitorii de venituri a fost final in cota de 16%, conform optiunii exercitate.

Procedura procurarii si depunerii declaratiilor de venit


Pentru procurarea declaratiilor de venit aferente anului fiscal 2010, contribuabilii au doua posibilitati:
- descarcarea de pe websiteurile: Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, de la adresa www.anaf.ro/Asistenta contribuabili/Toate formularele, cu explicatii; Directiei Generale a Finantelor Publice Valcea, www.finantevalcea.ro, categoria Utile/Descarcare declaratii fiscale.

- prezentarea la sediul administratiei fiscale de unde pot obtine gratuit formularele de declaratii fiscale.

Dupa completare, formularele pot fi depuse la administratia fiscala unde contribuabilii au domiciliul sau transmise prin posta, cu confirmare de primire, costul trimiterii fiind suportat de catre contribuabili.

Instructiuni de completare

Declaratia se completeaza in doua exemplare, scriind corect si citet datele in module.

Modulul I. Date de identificare a contribuabilului

In acest modul se completeaza:

- nume/prenume, adresa cu domiciliul fiscal, cod numeric personal/numar de identificare fiscal - se inscrie codul numeric personal din actul de identitate al fiecarui contribuabil sau numarul de identificare fiscal atribuit de catre ANAF cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.

- banca, cont bancar (IBAN) - se inscrie denumirea bancii si codul IBAN al contului bancar al contribuabilului.

Modulul II. Date privind veniturile realizate pe surse si categorii de venit

Submodulul 1A Date privind activitatea desfasurata

Randul 1. Categoria de venit - se bifeaza casuta corespunzatoare categoriei de venit realizat, dupa caz: venituri comerciale, venituri din profesii libere, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria venituri din activitati independente.

Randul 2. Determinarea venitului net - se bifeaza casuta corespunzatoare in functie de modul de determinare a venitului net: in sistem real, pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe norma de venit.

Randul 3. Forma de organizare - se bifeaza casuta corespunzatoare modului de desfasurare a activitatii: individual sau intr-o forma de asociere intre persoane fizice, in cazul reorganizarii activitatii in timpul anului de raportare.

Randul 4. Obiectul principal de activitate - se inscrie denumirea activitatii principale generatoare de venituri, desfasurata de contribuabil, precum si codul CAEN al activitatii desfasurate.

Randul 5. Sediul/Datele de identificare ale bunului pentru care se cedeaza folosinta - se completeaza adresa sediului sau locului principal de desfasurare a activitatii, dupa caz. In cazul in care activitatea se desfasoara prin mai multe puncte de lucru, se completeaza adresa sediului sau locului principal de desfasurare a activitatii, dupa caz.

Randul 5. Datele de identificare ale bunului pentru care se cedeaza folosinta - se inscriu datele de identificare ale bunului a carui folosinta este cedat.

Rubrica se completeaza numai de catre contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor.

Randul 6. Documentul de autorizare/Contractul de asociere/inchiriere/arendare - se inscriu numarul documentului care atesta dreptul contribuabilului de a desfasura activitate independenta, potrivit legii, data emiterii acestuia, precum si denumirea organului care l-a eliberat.

Randul 7, 8. Data inceperii/incetarii activitatii - se completeaza de catre contribuabilii care isi incep/inceteaza activitatea in cursul anului fiscal.

Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor inscriu data prevazuta pentru inceperea derularii contractului incheiat intre parti, respectiv data prevazuta pentru incetarea contractului incheiat intre parti.
Submodulul 1.B Date privind venitul /castigul net anual

Se completeaza pe baza datelor din evidenta contabila de catre contribuabilii care au organizata contabilitatea in partida simpla, in functie de natura veniturilor; de catre cei care au realizat venituri cu regim de retinere la sursa pentru care platile anticipate s-au realizat prin stopaj,de contribuabilii care fac parte dintr-o asociere dintre persoane fizice, care nu dau nastere unei persoane juridice; de catre cei care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate in categoria veniturilor din activitati independente, astfel:

Randul 1.1 Venit brut - se inscrie suma reprezentand veniturile totale in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura incasate in anul de raportare, atat din activitatea de baza, cat si din activitati adiacente.

Randul 1.2. Cheltuieli deductibile - se inscrie suma reprezentand cheltuielile efectuate in vederea realizarii venitului cu conditia sa fie efectuate in interesul direct al activitatii, sa corespunda unor cheltuieli efective, sa fie justificate cu documente si sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite.

Randul 1.3. Venit net anual - se inscrie suma reprezentand diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile, daca venitul brut este mai mare decat cheltuielile deductibile, respectiv se scade rd. 1.2 din rd.1.1.

Randul 1.3. 1.Venit net aferent activitatilor cu regim de retinere la sursa - se inscrie partea din venitul net aferent activitatilor independente pentru care platile anticipate s-au realizat prin stopaj la sursa.
rd.1.5. Pierdere fiscala anuala/Pierdere neta anuala - se inscrie suma reprezentand diferenta dintre cheltuielile deductibile si venitul brut, daca venitul brut este mai mic decat cheltuielile deductibile, respectiv se scade rd. 1.1 din rd. 1.2.
*
Sanctiuni

Nedepunerea pana la 15 mai 2011 a declaratiilor de venit de catre persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 la 100 lei.

Baza legala: Ordinul Presedintelui ANAF nr. 233/2011 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; art. 219, alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.


Sursa : www.fiscalitatea.manager.ro
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract agent / venituri independente / indemnizatie crestere copil valah valah buna ziua am cateva nelamuriri si sper ca ma puteti ajuta: - in cazul unui contract de colaborare/ prestare servicii (reprezentare comerciala, agent, ... (vezi toată discuția)
Pfa si drept de autor cristidumitru cristidumitru Buna ziua! Am o noua intrebare. Urmeaza sa devin PFA cu domeniu din CAEN de cosultanta in IT. Prinicipalul meu client o sa fie firma la care lucrez in ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati RADIOANA RADIOANA MA NUMESC RAD IOANA, AM INTRAT INTR-UN SISTEM MLM SI ACUM IAU BONUS DE LA PERSOANELE INSCRISE DE MINE! ACEST BONUS IL PRIMESC PRIN MANDAT POSTAL! VREAU SA ... (vezi toată discuția)