avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi

De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contributii platite retroactiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contributii platite retroactiv

Am si eu o intrebare.O prietena a mea a a stat o vreme in strainatate.Momentan este gravida in luna 7-a.Exista vreo posibilitate sa plateasca retroactiv contributiile catre CAS in vederea obtinerii accelei indemnizatii de 800 lei pe luna(200+600).Stiu ca intr-o vreme era posibil acest lufru.
Cel mai recent răspuns: lia19 , utilizator 12:08, 9 Iunie 2008
Nu are de platit nicio contributie, indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda datorita platii impozitului pe venit. Ea n-a obtinut venit supus impozitului pe venit in Romania, asa ca nu are nici macar ce sa declare, daramite ce sa plateasca.

Daca plateste o luna cotizatia la fondul de concedii si indemnizatii (0,85% din venit, se poate si contractual), va beneficia de concediul de maternitate platit (163 de zile), iar dupa asta, desi nu va beneficia de CIC, va primi cei 200 de lei alocatia copilului.

1. Stagiul de cotizare necesar stabilirii si acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani , este de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, indiferent de data de la care solicitantul a devenit asigurat al sistemului public.
Deci pe mine asta ma intereseaza!Daca exista vreo posibilitate sa ia acea suma de 800 lei .
Prevederea citata nu mai e in vigoare. Trebuie sa va uitati in OUG 148/2005:

Art. 1 - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei (RON).

(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

a) şi-au însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;

b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;

c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;

d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;

e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;

f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;

g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;

h) au beneficiat de pensii de invaliditate;

i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;

j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;

k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;

l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii.

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.

Art. 2 - Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul indemnizaţiei prevăzute la art. 1 alin. (1) este de 600 lei (RON).

Art. 3 - (1) Persoanele care sunt îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului, reglementată de prezenta ordonanţă de urgenţă, şi realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de un stimulent în cuantum lunar de 300 lei.

(2) Stimulentul prevăzut la alin. (1) se acordă şi persoanelor care au fost îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului reglementată de dispoziţiile aplicabile până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, cuprinse în Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările ulterioare, de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 221/2000 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 452/2001, precum şi de alte acte normative referitoare la stabilirea şi acordarea acestui drept, denumite în continuare acte normative speciale.

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea copilului şi solicită dreptul la stimulent, plata acestei indemnizaţii se suspendă.

(4) Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevăzut la alin. (1) este de 100 lei.
Multumesc ptr raspuns.Nu as vrea sa plictisesc,dar intrebarea este daca poate primi intreaga suma(in cuantum de 900 lei) in conditiile in care in strainatate nu a muncit legal iar in tara nu a platit nici un fel de contributie!Din acest punct de vedere,practic nu exista.Ma gandeam ca poate plati retroactiv(asa se pare ca se proceda cu doi ,trei ani in urma) contributiile pe 12 luni.
De unde 900 de lei? Sunt 800 (600 indemnizatia si 200 alocatia copilului).

Nu se poate plati din urma, pentru ca asta ar insemna plata retroactiva a IMPOZITULUI, nu a unei contributii, cum am spus si in primul mesaj. Ca sa plateasca impozit, trebuie sa aiba pe ce, ceea ce inseamna contract de munca/colaborare/prestari servicii/drepturi de proprietate intelectuala, plus asumarea amenzii de catre cealalta parte pentru nedeclararea la timp.

Prin urmare nu va beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului de pana la 2 ani, ci numai de alocatia pentru copil, de 200 de lei.
Ultima modificare: Luni, 9 Iunie 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil alinadrapa alinadrapa buna ziua, cine poate sa ma lamureasca si pe mine???? Am depus cererea de alocatie a copilului si cererea de indemnizatie de crestere in aceeasi data (25 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt mame lore79 lore79 buna ziua.sunt angajata din luna aprilie.pana in aceea luna nu am platit nici o contributie la stat de doi ani.acum sunt insarcinata in 4 luni.intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Concediu de ingrijire copil erzsejulia erzsejulia Buna ziua ! Sunt Persoana Fizica Autorizata si platesc contributiile la stat inclusiv si cas pensii, desi nu ar ar fi obligatoriu , deoarece nu am avut venit ... (vezi toată discuția)