avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Retinerea de 5,5% CASS aplicata pensionarilor, legala ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Retinerea de 5,5% CASS aplicata pensionarilor, legala si constitutionala?

Pe data de 24.03.2011 , am depus o plangere prealabila la casa de pensii sect. 2 si
nici pana la ora actuala nu am primit niciun raspuns.Cum voi proceda in acest caz ,
si cui ma sfatuiti sa ma adresez? Mentionez ca plangerea facuta , se refera la retinerea , celor 5,5% contributia de sanatate pentru pensionari.

:-/
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:40, 30 Martie 2011
Termenul de solutionare a cererilor este de 30 zile.

In alta ordine de idei, au depus si altii astfel de cereri si raspunsul Caselor de Pensii a fost ca e totul legal si se va retine in continuare CASS.
Activitatea de solutionare a petitiilor este reglementata de OG 27/2002.
"ART. 8

(1) Autoritatile si institutiile publice sesizate au obligatia sa comunice petitionarului, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii petitiei, raspunsul, indiferent daca solutia este favorabila sau nefavorabila. "

Insa aceasta poate fi prelungita cu inca 15 zile:
"ART. 9

In situatia in care aspectele sesizate prin petitie necesita o cercetare mai amanuntita, conducatorul autoritatii sau institutiei publice poate prelungi termenul prevazut la art. 8 cu cel mult 15 zile. "

Cela cre nu a solutionat petitia in termenul legal poate sa i se aplice, la sesizarea dvs, o sanctiune disciplinara
"ART. 15

Constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit prevederilor Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici sau, dupa caz, potrivit legislatiei muncii urmatoarele fapte:

a) nerespectarea termenelor de solutionare a petitiilor, prevazute in prezenta ordonanta;
b) interventiile sau staruintele pentru rezolvarea unor petitii in afara cadrului legal;
c) primirea direct de la petitionar a unei petitii in vederea rezolvarii, fara a fi repartizata de seful compartimentului. "
Interventie moderator Pentru a continua discutia deschisa de dvs. va rog sa folositi butonul "raspunde", nu sa deschideti alte discutii.
Multumesc!

Gabriela Pintea

Dan Rosu a scris:
Rectific,plingerea prealabila referitoare la retinerea celor 5,5% CASS a fost depusa, pe data de 24.02.2011.Nici pina acum nu am primit raspuns,desi au trecut,mai bine de 30 de zile.Cum voi proceda,in cazul ca mai trec 15 zile fara sa primesc vreun raspuns.?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenul legal de raspuns la o reclamatie Leonard Turcitu Leonard Turcitu Care este termenul prevazut de lege pt.a raspunde unei reclamatii. In cazul care nu primesc nici un raspuns ce pot face? (vezi toată discuția)
Raspunsul unei institutii publice alexandroni alexandroni Va rog sa-mi spuneti in cat timp trebuie o institutie publica trebuie sa dea un raspuns la o solicitare scrisa si care este baza legala . Va multumesc (vezi toată discuția)
Legalitate prelungire termen raspuns opc georgecalin georgecalin buna ziua, am depus o plangere la opc pe data de 02.04.2013 si nici pana astazi nu am primit nici o instiintare de la ei. am sunat la sediu si mi s-a spus ca ... (vezi toată discuția)