avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reluare pensie de intretinere/alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reluare pensie de intretinere/alimentara

Buna ziua, ma numesc Bogdan, am 22 de ani si am o problema mai delicata.

In ziua care am implinit varsta de 18 ani mi-a fost sistata pensia alimentara din motive necunoscute pana acum, tin sa precizez ca pe vremea aceea ma aflam in Italia, unde mi-am continuat neintrerupt studiile si anume liceul timp de 1 an. Urmatorul an m-am intors in tara datorita unor probleme personale, continuand studiile si aici pe toata aceasta perioada si ulterior acesteia pensia mea de intretinere a fost intrerupta, am terminat studiile si acum sunt inscris la o facultate. Am citit in unele post-uri de pe forumul dumneavoastra ca legal pana la implinirea varstei de 25 de ani, sunt indreptatit de legislatia in vigoare sa primesc veniturile acestea lunare.
Ce sansa as avea in instanta si care ar fi procedurile care ar trebuii sa le urmez pentru am recupera pensia si sa cer si o marire de pensie.

Tin sa precizez ca tatal meu a fost Comandant de unitate militara in Timisoara, dar s-a pensionat pe caz de "boala", are inca 2 copii minori, care ar fi cuantumul care imi revine si cum as putea afla ce venituri are el in acest moment.

Va multumesc frumos si astept un raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters234722 , utilizator 12:59, 5 Ianuarie 2012
obligatia de intretinere a incetat odata ce ati implinit 18 ani, asa va scrie si in hot judecat.
daca urmati studii superioare, nu sunteti angajat, va puteti actiona tatal in judecata pt a va plati pensie de intratinere. obligatia tatalui se naste odta cu depunerea cererii( nu veti putea primi pensie pt perioada trecuta )
puteti primi pensie maxim 16% din venitul tatalui din pensie, pana cel tarziu cand impliniti 26 de ani
1.Pensia dvs. de intretinere a incetat de drept la implinirea varstei de 18 ani, obligatia tatalui incetand astfel la varsta majoratului, lucru de altfel prevazut in mod expes in dispozitivul sentintei prin care pensia a fost stabilita.
2.Dupa implinirea varstei de 18 ani, daca imediat v-ati aflat in continuarea studiilor, trebuia sa formulati in nume personal , in contradictoriu cu tatal dvs., o actiune de stabilire pensie, astfel ca pensia ce ar ati fi primit-o intre 18 si 22 ani nu mai poate fi recuperata.
3 Acum, dat fiind faptul ca va aflati in continuarea studiilor, este necesar sa promovati actiunea de stabilire pensie asa cum am aratat anterior, urmand sa faceti dovada continuarii studiilor cu o adeverinta eliberata de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmati.
Pensia se va stabilit in cuantum de 16.5% din venitul tatalui ( pensie), de la data introducerii actiunii.
4.Pentru aflarea cuantumului pensiei, veti solicita prin intermediul instantei, o adresa Casa de Pensii a MApN.
Angajati avocat.
Ultima modificare: Duminică, 27 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
va multumesc pentru raspus, timpul acordat si sfatul dat.
La multi ani in noul an.

Revin cu discutia despre reintrarea in dreptul de pensie alimentara. Daca nu stiu adresa tatalui de domiciliu, stiu doar numele si orasul in care sta, pot incepe actiunea in instanta? Ce sanse am sa aflu adresa lui prin mijloace indirecte.
O varianta ar fi aceea de a indica initial ultimul domiciliu cunoscut al paratului, pentru a putea demara procesul.
La primul termen, daca exista lipsa de procedura, aceste date pot fi aflate de la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei in baza unei adrese dispuse de catre instanta de judecata.

Puteti merge si personal, dupa depunerea cererii de chemare in judecata,solicitand aceste informatii printr-o cerere, la care veti anexa un certificat de grefa, din care sa rezulte ca aveti dosar pe rol. Cererea va fi depusa la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei din orasul respectiv.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara student sandra_sandra_64 sandra_sandra_64 Buna seara!As avea va rog urmatoarea intrebare:copilul meu are 18 ani,si din octombrie este student.Sunt divortata din 1996 iar in sentinta de divort s=a ... (vezi toată discuția)
Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ani daca acesta este inca elev carro carro Copilul meu implineste luna acesta 18 ani si este inca elev , trece in clasa XII. Mai are un an de liceu si apoi, sper sa merga la facultate. Primeste pensie ... (vezi toată discuția)
Copil in liceu, implinit 18 ani refuz plata alocatie din p.firmei ContSters56278 ContSters56278 O ruda se gaseste in urm.situatie:copilul care a implinit 18 ani dar este inca in liceu nu mai primeste de la societatea unde lucreaza parintele alocatia ... (vezi toată discuția)