Am un client ce a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu aplicarea art. 86 indice1 cod penal, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
Precizez ca nu a fost prezent la nici un termen de judecata si nici la pronuntare, deoarece era plecat in Spania.
Serviciu de probatiune a investit instanta de executare cu o cerere de revocare a beneficiului supravegherii intrucat acesta nu s-a prezentat in vederea respectarii obligatiilor impuse de instanta prin sentinta. Normal ca nu a fost prezent la judecata, cererea a fost admisa si pe cale de consecinta s-a emis mandat de executare. Inculpatul a declarat recurs in termen prezentandu-se personal in fata instante, insa recursul a fost respins ca nefondat.
La prima vedere am considerat ca nu are nici o sansa, dar vazand dispozitiile art. 365 CPP consider ca se poate declara apel peste termen. Ma adresez specialistilor practicieni in penal cu rugamintea de a ma lamurii, intrucat instanta de apel mi-a respins apelul ca fiind tardiv introdus, in conditiile in care inculpatul nici nu a fost incarcerat pentru as executa pedeapsa. Eu cred ca instanta a gresit, avand in vedere ca apelul peste termen poate fi introdus oricand, dar nu mai tarziu de 10 zile de la punerea in executare a pedepsei. Multumesc anticipat.
Da, din cele expuse de dvs. nu ar fi trebuit ca apelul sa fi fost respins pe acest motiv deoarece exista institutia apelului peste termen care ar fi trebuit sa fie aplicabila in cazul dat.
Daca inculpatul nu a fost prezent la niciun termen de judecata hotararea ar fi putut sa fie nedefinitiva.Ma refer la cea la care s-a pronuntat suspendarea sub supraveghere.
Daca insa a fost prezent la vreun termen...
Ar trebui sa vedeti cum a motivat instanta.