avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii recuperare \"prejudiciu\" la brut sau la net?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

recuperare "prejudiciu" la brut sau la net?

Pentru recuperarea unui asa zis "prejudiciu" de 8050 lei but si 2146 lei contributii angajator cum este corect sa sa procedeze: se retine la brut suma de 8050 lei (cu minus) si astfel se recupereaza automat si contributiile unitatii? Mie asa mi se pare corect, astfel se recupereaza si contributiile si impozitul platit de angajat cat si contributiile platite de angajator. Poate cineva sa-mi confirme sau nu ce am spus eu? In baza legii... multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters137614 , utilizator 11:35, 29 Martie 2011
In primul rand, retinerea se face numai cu angajament de plata sau cu hotarare judecatoreasca ramasa definitiva.
In ceea ce priveste retinerea, in partea de brut se introduc diminuarile de genul sanctiune aplicata la salariul de incadrare (diminuindu-se cheltuiala cu fondul de salarii precum si efortul financiar al angajatorului reprezentand obligatii la bugetul de stat aferente fondului de salarii).
In cazul unei imputatii privita ca o creanta, ea se trateaza ca retinere, in partea de rest de plata a statului, inregistrandu-se ulterior ca venit in evidenta contabila.
Nu am semnat nici angajament si nu exista nici hotarare judecatoreasca pentru poprire, exista doar o decizie de constatare a curtii de conturi unde spune ca administratorul financiar (contabil-sef) in invatamant nu are dreptul la indemnizatie de conducere iar in baza acesteia, ordonatorul de credite principal (primar) a emis decizie catre ordonatorul tertiar (director de scoala). Ma ameninta ca in cazul in care la verificarea lui nu ma gaseste cu poprire pe statul de plata, o sa blocheze conturile. Mi se pare o masura abuziva si nu stiu ce pot face in acest sens, am cerut parerea unui avocat dar mi-a spus ca cererea mea de chemare in judecata nu suspenda dreptul acestuia de a-mi face popriri. Nu stiu nici daca este legala masura primarului prin care cere verificarea lunara a statului de plata, in conditiile in care sumele pentru salarii vin din sume defalcate din tva si doar trec prin primarie nu sunt din banii bugetului local.
Totodata decizia curtii de conturi este netemeinica si nelegala, primarul o executa in loc sa o conteste pentru ca nu vrea sa se puna rau cu cei de la curte mai ales ca nu-l priveste pe el. Sunt insarcinata in prima luna si orice retinere fortata, obligatorie si nelegala in acelasi timp imi afecteaza baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani. Este o situatie la care nu stiu cum sa fac fata.
Da, in opinia mea, e corect in acest caz, sa veniti cu suma reprezentand indemnizatie necuvenita in minus pe partea de brut a statului de plata si astfel, se diminueaza in mod corespunzator si se regleaza toate obligatiile catre bugetul de stat, aferente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salariu brut pirina pirina Buna ziua, sunt in urmatoarea situatie: Curtea de Conturi a constatat ca am prejudiciat bugetul cu suma de 8050 lei la brut si 2146 lei contributia ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate HCrisan HCrisan Buna ziua, Sunt o viitoare mamica, care pe data de 6 martie va intra in concediul prenatal. Am inteles ca am dreptul la 126 de zile pre si post natal, care ... (vezi toată discuția)
Coasigurat tampau gabriela tampau gabriela O persoana , administrator si asociat al unei firme , (firma nu a avut activitate in ultimii 10 ani ) este coasigurat al sotiei sale . Societatea va incepe ... (vezi toată discuția)