avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bataie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bataie

Zilele trecute niste amici au fost implicati intr-o bataie,in sensul ca ei se intorceau spre casa dintr-un club si alti tipi dintr-un bar au vrut sa bata o domnisoara.iar amicii mei au sarit sa o apere. Treaba sta in felul urmator ca batausii au fost in numar de 2,iar amicii 5. Unul din batausi a ajuns la spital ,avend nevoie de ingrijiri medicale timp de 7 zile. In zona erau camere de filmat care au suprins momentul. Cei implicati au fost la politie sa dea declaratii. Ideea este ca cel care a stat in spital "s-a inteles cu amicii si le-a pretins 100 milioane daune". Amicii nu stiu ce sa faca, adica daca ar merge in instanta ar putea scapa mai usor. Mentionez ca uitandu-ma prin codul penal am vazut art180."Loviri si alte violente' unde este prevazute la art 1 inchisoarea,dar apoi in urmat alin. se mentioneaza ca daca ai nevoie de 30 de zile de spitalizare poate fi aplicata amenda sau inchisoarea!
As avea nevoie de un raspuns intr-un timp cat se poate de repede!
Va multumesc!:)
Cel mai recent răspuns: frank_kvitta , utilizator 18:12, 28 Martie 2011
diana1sefa a scris:

invocati art.180 c.pen. . nu cred ca este normal sa vi se ceara acesti bani ca nu are numarul de zile de ingrijiri medicale sa fie incadrat in dispozitiile art. 180 referitor la loviri si alte violente. am banuiala ca ar fi doar o speculatie din partea lui dar aratati imprejurarile in care s-a produs fapta .


Cum adica nu are nr de ingrijiri medicale pt a se face incadrarea la art 180?

Fapta savarsita de amicii dumneavoastra se incadreaza in art 180 Lovirea sau alte violente daca zilele de ingrijiri trecute in certificatul medico-legal nu depasesc 20 de zile.

Mentionez ca uitandu-ma prin codul penal am vazut art180."Loviri si alte violente' unde este prevazute la art 1 inchisoarea,dar apoi in urmat alin. se mentioneaza ca daca ai nevoie de 30 de zile de spitalizare poate fi aplicata amenda sau inchisoarea!


Codul penal in care v-ati uitat nu este cel din vigoare. Daca cel vatamat are nevoie de 30 de zile de ingrijiri atunci incadrarea faptei se face la art 181 C.pen Vatamarea corporala.

Art 180 Lovirea sau alte violente
(1)Lovirea sau orice alte acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
(2)Lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pt vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Asadar, amicii dumneavoastra pot alege impacarea pt suma pretinsa, daca nu ajung la un acord cu privire la o suma mai mica, sau pot alege sa ajunga pana in instanta unde exista posibilitatea sa li se dea ori o amenda penala ori inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei (ambele se inregistreaza in cazier).



Pot sa va spun sincer ca asa s-a intamplat incidentul,e adevarat ca inregistrarea video exista, unde se poate observa si faptul ca batausii i-au provocat pe amici, facand "misto" de ei prin cuvinte jignitoare!
In faptele descrise de dumneavoastra exista circumstanta agravanta aratata mai sus de domnul avocat "gabriel z" art 75 alin 1 lit. a "savarsirea faptei de trei sau mai multe pers impreuna".
Circumnstanta atenunata a provocarii va fi greu de retinut deoarece aceasta se poate aplica numai daca se va demonstra ca acele cuvinte jignitoare au creat o puternica stare de tulburare si emotie faptuitorilor.
nu se va retine scuza provocarii.
ar fi fost bine sa isi poata scoate si macar un amic CML,asta daca a luat vre-un pumn,ca atunci s-ar mai echilibra balanta.

se va primii in cazul judecarii eventualului dosar,un minim de pedeapsa cu suspendare.

daca se poate demonstra ca amicii tai au vrut sa o salveze pe fata,iara agresorii s-au luat de ei,ar putea scapa cu o amenda administrativa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul penal Ruff Ruff Buna ziua! Am fost implicat intro altercatie in care au mai fost implicati inca 5 persoane ,am batut o persoana care a venit neinvitata la o petrecere si ... (vezi toată discuția)
Dosar penal -lovire sionalina sionalina Buna seara! Vreau sa fiu cat mai explicita pentru a se intelege exact nelamurirea mea si tocmai , poate de aceea continutul subiectului meu va fi prea lung ( ... (vezi toată discuția)
Mi-am batut prietena shi ea s-a dus la politzie ... help ! yooohooo yooohooo Am batut-o ... shi`a luat certificat medico-legal de 9 zile shi a stat in spital 3-4 zile ... am primit o citatzie sa ma prezint la politzie ... scrie nr de ... (vezi toată discuția)