avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dosar penal -lovire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dosar penal -lovire

Buna seara! Vreau sa fiu cat mai explicita pentru a se intelege exact nelamurirea mea si tocmai , poate de aceea continutul subiectului meu va fi prea lung ( poate)
Acum 4 luni de zile, iubitul meu conducea masina unui prieten. Dintr-o data ii iese in cale o 'domnisoara' care traversa printr-un loc nepermis. El a claxonat,domnisoara s-a enervat si a inceput sa ii arate gesturi obscene, sa injure etc.Intr-un moment de furie, probabil ( bine asta nu este o scuza) , iubitul meu a coborat din masina si i-a dat cu piciorul in partea dorsala...incat fata a cazut si i s-au spart ochelarii ( detalii ). Fata a retinut nr de inmatriculare al masinii si proprietarul era chemat la politie pt declaratii. Proprietarul masinii a dat o declaratie de genul ' ca a lovit-o cu pumnii , cu picioarele' ce practic nu era adevarat. nu am fost martora , dar imediat dupa ce s-a intamplat chestia asta mi-au povestit amandoi ce s-a intamplat exact , pentru ca ei atunci o vedeau ca pe o gluma.Acum , fata vrea 700 de euro ( 500 cheltuieli de spitalizare si ingrijiri medicale+ 200 ochelarii) pentru a-si retrage plangerea. Nu vreau sa ii iau nici lui apararea pt ca stiu ca a gresit, dar vreau totusi sa stiu daca este ceva de facut ( in afara faptul ca ii poate plati cei 700 de euro si astfel sa se elimine raspunderea penala) , pentru ca la randul ei fata apeleaza la intimidari de genul ' eu are avocat, ca are cerftificat de la medic pt ingrijiri de 6 zile , ca am face bine pana pe 3 octombrie sa ii dam banii ca sa <<scapam cu bine>> ..etc' . Nu vreau sa apelez la intimidare sau ceva, vreau sa stiu exact ce se poate face si care ar fi urmarile...Nu sunt specialista ca sa pot intelege toate articolele din codul penal, si tocmai de aia as avea nevoie de sfatul unui specialist in domeniu . Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:20, 21 Septembrie 2011
Impacarea e singura solutie, ori daca nu solutia o va da instanta de judecata. Cam asta spune codul penal si procesual penal pe intelesul tuturor. Desigur ca impacarea de cele mai multe ori presupune si un efor financiar, realitatea a dovedit-o.
Sfatul meu este ca prietenul dvs.sa nu cedeze unor asemenea presiuni,dar sa incerce sa se impace cu partea vatamata pentru a evita ulterioare neplaceri din punct de vedere juridic si financiar.Daca in cauza partea vatamata are certificat medico legal pentru sase zile ingrijiri medicale si exista si un martor ocular...Fapta este de ''loviri si alte violente'' prevazuta si pedepsita de art.180 alin.3 c.p..



Loviri si alte violente, aspecte juridice
Temei juridic: 180 C. penal. Ce spune art. 180 C. penal:

Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

Faptele prevazute la alin. 1 savarsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.

Lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Faptele prevazute la alin. 2 savarsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. In cazul faptelor prevazute la alin 1 indice 1 si 2 indice 1 actiunea penala se pune in miscare si din oficiu. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, producandu-si efectele si in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu.
Iubitul dvs poate alege sa se impace cu victima, dar sa incheie un act in aceasta situatie pt a nu risca sa ramana cu banii luati si cu plangere prealabila. 700 de euro este o suma maricica, dar nimic exagerat, deoarece se poate ajunge la suma asta oricum prin angajarea avocatilor, prin cheltuielile de spitalizare, daune morale si cheltuieli judiciare. Asadar, daca vrea sa scape repede si sa nu riste un cazier "patat" are deschisa optiunea impacarii, ce pare destul de rezonabila din punctul meu de vedere.
Amenintarile partii vatamate sunt de luat in seama. Iubitul dvs. risca cativa ani de inchisoare.

ART. 180
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se
pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

(1^1) Faptele prevăzute la alin. 1 săvârşite asupra membrilor familiei se
pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă.
(2) Lovirea sau actele de violenţă care au pricinuit o vătămare ce necesită
pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu
închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2^1) Faptele prevăzute la alin. 2 săvârşite asupra membrilor familiei se
pedepsesc cu închisoare de la unu la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei
vătămate. În cazul faptelor prevăzute la alin. 1^1 şi 2^1 acţiunea penală se pune
în mişcare şi din oficiu.
(4) Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, producându-şi efectele
şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.
ART. 181
Vătămarea corporală
(1) Fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare
care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile se
pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(1^1) Fapta prevăzută la alin. 1 săvârşită asupra membrilor familiei se
pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei
vătămate. În cazul faptelor prevăzute la alin. 1^1 acţiunea penală se pune în
mişcare şi din oficiu.
(3) Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, producându-şi efectele
şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu.
ART. 182
Vătămarea corporală gravă
Fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare
care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se
pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Dacă fapta a produs vreuna din următoarele consecinţe: pierderea unui simţ
sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori
psihică, sluţirea, avortul, ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, pedeapsa
este închisoarea de la 2 la 10 ani.
Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii consecinţelor prevăzute la
alin. 1 şi 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.
Tentativa faptei prevăzute în alin. 3 se pedepseşte.
De ce spuneti cativa ani de inchisoare? La 6 zile de ingrijiri avem infractiunea de lovire si alte violente asa cum ati si subliniat, care este pedepsita cu inchisoarea de la o luna la 3 luni sau amenda. Cat despre amenintari, ceea ce a spus "domnisoara" nu constituie o amenintare conform C.pen. din moment ce a spus ca are avocati si certificat medico-legal, si chiar daca amenintarea s-ar face cu savarsirea unei infractiuni tot nu trebuie sa uitam ca nu orice amenintare constituie si infractiune. Asadar, consider ca prietenul risca o amenda penala, in cel mai rau caz cateva luni cu suspendare, problema ramanand cazierul patat, nu sanctiunea aplicata.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2011
ContSters178374, utilizator

Alte discuții în legătură

Lovire sau alte violenta cata91 cata91 in urma cu 3 luni am fost bautut de 3 agenti de paza, abia in urma cu o sapt le-a luat declaratii si nu a recunoscut nici unul...o sa urmeze partea in care ne ... (vezi toată discuția)
ajutor pentru lovituri si alte violente f_bandula f_bandula buna ziua in urma cu ceva timp am fost implicat alaturi du un prieten de al meu intr-o altercatie in care nu am facut decat sa-i despart pe prietenul meu si pe ... (vezi toată discuția)
Mi-am batut prietena shi ea s-a dus la politzie ... help ! yooohooo yooohooo Am batut-o ... shi`a luat certificat medico-legal de 9 zile shi a stat in spital 3-4 zile ... am primit o citatzie sa ma prezint la politzie ... scrie nr de ... (vezi toată discuția)