avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Depunere dosar de pensionare; proces cu angajatorul ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Depunere dosar de pensionare; proces cu angajatorul pentru rectificarea inscrierilor din carnetul de munca

Va rog multsa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:
Daca mi se refuza primirea de catre Casa de pensii a dosarului de pensionare pt.limita de varsta dintr-un motiv pe care eu il consider a nu fi valabil.pot,in aceasta situatie,sa inaintez actiune in justitie?Repet,pentru neacceptarea dosarului nu pentru ca as avea decizie de respingere a dosarului.Si,daca raspunsul este DA,cum ar trebui sa procedez?Ar trebui sa-mi angajez un avocat,etc?
Cel mai recent răspuns: ch52samuel , utilizator 23:15, 29 Martie 2011
ch52samuel a scris:
Daca mi se refuza primirea de catre Casa de pensii a dosarului de pensionare pt.limita de varsta dintr-un motiv pe care eu il consider a nu fi valabil.pot,in aceasta situatie,sa inaintez actiune in justitie?

Ar trebui sa discutam despre motive care nu sunt legale, nu despre motive care nu sunt valabile.

Daca indepliniti conditiile prevazute de Legea nr. 263/2010 si ati vrut sa depuneti toate actele in original si copie dar nu vi s-a primit dosarul de pensie (ati fi primul caz, n-am mai auzit asta pana acum), puteti sa va adresati tribunalului, in temeiul art. 153, lit. j) din Legea nr. 263/2010.

Daca, insa, nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta sau daca nu doriti sa depuneti documentele in original la casa de pensii, actiunea adresata tribunalului este inutila. Dar, desigur, puteti sa va adresati justitiei si sa va angajati un avocat.
Va multumesc pentru raspuns.Problema consta in modul diferit de interpretare a datelor din carnetul de munca data de catre angajator,pe de o parte si,de catre Casa de pensii,pe de alta parte.Aceasta deosebire de interpretare(angajatorul spune ca indeplinesc conditiile de pensionare ,cu reducerea varstei de pensionare,iar Casa de pensii spune ca nu indeplinesc conditiile) pleaca,de fapt,de la o greseala facuta de angajator care,desi specifica in carnetul de munca faptul ca locul meu de munca incadrat la gr.1-a anterior datei de 01.04.2001,ulterior acestei date se incadreaza conform HG1025/2003,HG226/2006 si Aviz(...)/2006 in conditii speciale,el nu a incadrat locul de munca in mod corect asa cum este prevazut in anexa 1 la HG226/2006 si cum este prevazut in anexa 2 la legea 263/2010 la pct.27(este vorba de meseria de zidar samotor-cuptoare,activitate permanenta 100%) ci l-a inglobat (chiar nu stiu de ce) la pct.23 a,b(activitati desfasurate in otelarii).In aceasta situatie locul meu de munca(meseria mea) nu mai apare,DISTINCT,nici in anexa2 la HG226/2006 si nici in anexa3 a legii 263/2010 ca fiind loc de munca cu conditii speciale.In aceasta situatie Casa de pensii se prevaleaza,in interpretarea(dupa parerea mea subiectiva) de aceasta greseala facuta de catre angajator si nu vrea sa-mi acorde,implicit,reducerea varstei de pensionare cu numarul de ani la care,in mod normal, am dreptul.Iar eu sunt prins la mijloc.In acest context am adresat intrebarea:Daca Casa de pensii nu vrea sa-mi primeasca dosarul si sa-mi dea o decizie(fie ea chiar si de respingere)cum ar trebui sa procedez corect pentru a-mi castiga dreptul de care,consider ca,sunt privat pe nedrept,din cauza unei greseli de incadrare a locului meu de munca.Va multumesc
ch52samuel a scris:
Aceasta deosebire de interpretare(angajatorul spune ca indeplinesc conditiile de pensionare ,cu reducerea varstei de pensionare,iar Casa de pensii spune ca nu indeplinesc conditiile) pleaca,de fapt,de la o greseala facuta de angajator care,desi specifica in carnetul de munca faptul ca locul meu de munca incadrat la gr.1-a anterior datei de 01.04.2001,ulterior acestei date se incadreaza conform HG1025/2003,HG226/2006 si Aviz(...)/2006 in conditii speciale, el nu a incadrat locul de munca in mod corect asa cum este prevazut in anexa 1 la HG226/2006 si cum este prevazut in anexa 2 la legea 263/2010 la pct.27(este vorba de meseria de zidar samotor-cuptoare,activitate permanenta 100%) ci l-a inglobat (chiar nu stiu de ce) la pct.23 a,b(activitati desfasurate in otelarii).In aceasta situatie locul meu de munca(meseria mea) nu mai apare, DISTINCT, nici in anexa2 la HG226/2006 si nici in anexa3 a legii 263/2010 ca fiind loc de munca cu conditii speciale.

Nu inteleg de ce e casa de pensii "subiectiva" in conditiile in care chiar dvs. scrieti mai sus ca angajatorul a gresit la completarea carnetului de munca. Trebuie sa va judecati cu angajatorul, nu cu casa de pensii.

Presupunand ca veti reusi sa depuneti dosarul de pensie iar casa de pensii va emite o decizie de respingere, nu aveti cum sa castigati un eventual litigiu. In instanta veti depune copia carnetului dvs. de munca, carnet in care, asa cum precizati mai sus, angajatorul a inscris gresit locul dvs. de munca.
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns.Am inteles ca trebuie sa inaintez actiune in instanta impotriva celor care au comis gresala in incadrarea locului de munca la alt punct prevazut atat de HG226/2006 cat si de legea 263/2010,respectiv impotriva angajatorului.Cu respect va rog sa-mi spuneti cand pot sa inaintez aceasta actiune(eu urmand a-mi depune dosarul in luna iunie) ,unde trebuie sa deschid actiunea si ce pasi concreti trebuie sa fac in acest sens.Multumirile mele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta conditii speciale scorponoc scorponoc As avea dreptul sa ma pensionez, dar nu pot din cauza unei adeverinte. Am lucrat in gr I conditii speciale dar mi se solicita adeverinta de conditii speciale. ... (vezi toată discuția)
Conditii speciale de munca ContSters199633 ContSters199633 Va rog mult sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare,daca e posibil: Intre 1995 si 1.04.2001 am lucrat in grupa 1-a de munca.Din 01.04.2001 pana in decembrie ... (vezi toată discuția)
Grupa de muncă oana8989 oana8989 Bună ziua.Am lucrat la o societate privata,ca fochist ,cazane cu abur și apă fierbinte.La ce grupa am dreptul?Cum pot revendica această grupă? (vezi toată discuția)