avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Grupa de muncă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Grupa de muncă

Bună ziua.Am lucrat la o societate privata,ca fochist ,cazane cu abur și apă fierbinte.La ce grupa am dreptul?Cum pot revendica această grupă?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:35, 12 Iulie 2018
Pentru a se beneficia de grupa de munca, societatea angajatoare la care ati desfasurat activitate trebuia sa intocmeasca anual, documentatii cerute de legislatie, si in functie de perioada lucrata, sa solicite si sa obtina avizul ITM/ Inspectia muncii pentru locurile de munca incadrate in grupa de munca .
De asemenea, împreună cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor trebuia sa nominalizeze persoanele care se încadrează în grupele I și II de muncă.

Potrivit art. 126 din Hotarirea de Guvern nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, „adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive".

Angajatorii sau detinatorii legali de arhive au obligatia de a elibera aceste adeverinte, in termen de 30 de zile de la data solicitarii, in mod gratuit.
Pentru a beneficia de grupa de munca, angajatorul trebuia sa intocmeasca documentatii cerute de legislatia in vigoare pentru locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii cu activitate in grupa de munca, sa obtina avizul ITM/ Inspectia muncii de incadrare in grupa de munca pentru locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii, sa nominalizeze lucratorii prin decizie interna pe locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii pentru care s-a obtinut avizul pentru grupa de munca. Toate aceste documente trebuiau intocmite anual si pana in 2010 era obligatia de a fi mentionat in carnetul de munca daca lucratorul beneficiaza de grupa de munca si in ce procent.
De asemenea, mai este posibila si calea unei actiuni in instanta.

Decizia ICCJ nr. 14/2016. Aplicarea dispozițiilor art. 30 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 263/2010
În Monitorul Oficial nr. 879 din 2 noiembrie 2016 a fost publicată Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 14 din 23 mai 2016 prin care Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept ia în examinare sesizările formulate de Curtea de Apel Constanța – Secția I civilă în dosarele nr. 3.185/118/2014 și nr. 7.377/118/2014, privind pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea modului de interpretare și aplicare a dispozițiilor art. 30 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, și ale Hotărârii Guvernului nr. 1.284/2011 privind stabilirea procedurii de reevaluare a locurilor de muncă în condiții speciale prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările ulterioare, în sensul de a se stabili dacă instanța de judecată poate proceda ea însăși la analizarea condițiilor de muncă ale reclamanților și, dacă este cazul, la încadrarea locurilor de muncă ale acestora în condiții speciale, în situația în care angajatorul pârât nu a urmat procedura de reevaluare a locurilor de muncă în condiții speciale prevăzută de art. 4-7 din Hotărârea Guvernului nr. 1.284/2011, cu modificările ulterioare, și nu există un aviz al Comisiei pentru reevaluarea locurilor de muncă în condiții speciale.

Decizia ICCJ nr. 13/2016.
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

în numele legii

DECIDE:

Admite sesizările formulate de Curtea de Apel Craiova — Secţia I civilă în dosarele nr. 13.307/63/2014 şi 10.630/63/2014 privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 35 din Codul de procedură civilă, art. 111 din Codul de procedură civilă din 1865, art. 2.502 din Codul civil, respectiv art. 268 alin. (2) din Codul muncii, republicat, acţiunile în constatarea dreptului la încadrarea în grupe de muncă conform dispoziţiilor Ordinului nr. 50/1990 intră în categoria acţiunilor în constatare de drept comun şi sunt imprescriptibile.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 16 mai 2016.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Decizia poate fi invocata (legislatia romaneasca nu mentioneaza precedentul juridic) numai in cazul deschiderii unei actiuni in instanta de catre lucrator.
In mod automat, casele judetene de pensii nu tin cont de aceasta decizie, chiar daca in dosarele depuse de lucratori in vederea pensionarii/ in contestatii la decizia de pensionare se invoca existenta acestei decizii. Este necesara o hotarare judecatoreasca definitiva.
Decizia 13/2016 si Decizia 14/2016 sunt izvoare de drept pentru instantele de judecata ... iar in mesaj ,s-a mentionat "De asemenea, mai este posibila si calea unei actiuni in instanta."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obținerea grupei speciale Milea13 Milea13 Bună lucrez din 1986 ca personal navigant secția mașina am de la vechiul angajator 14 ani de grupa 1 la actualul angajator deși am cerut grupa speciala nu ... (vezi toată discuția)
Decizia iccj nr. 14/ 23.05.2016 POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Instanţa de judecată de drept comun nu poate proceda ea însăşi la analizarea condiţiilor de muncă ale reclamanţilor şi, dacă este cazul, la ... (vezi toată discuția)
Incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite Ilie Danut Ilie Danut Buna ziua, as dori o lamurire in ceea ce priveste incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite. Incepand cu anul 2008 sunt incadrat la SC Schlumberge ... (vezi toată discuția)