Sotul este plecat din tara de 1 an si jumatate, i-am cerut divortul si este de acord sa semneze orice hartie necesara dar fara sa vina in tara, nu poate din cate am inteles.
V-as ruga sa-mi recomandati ce divort sa solicit? ce acte sa-l rog pe sotul meu (inca) sa trimita? sa fac cererea de divort doar eu sau am nevoie de semnatura lui?
Adaug ca avem mai mult de 1 an de casnicie , ca in urma casatoriei nu au rezultat minori si ca suntem de acord amandoi cu divortul, bunuri de impartit nu prea avem .
Am nevoie de avocat ? sau pot sa ma reprezint si singura?
Pentru sot este util un avocat pe care sa il mandateze cu procura speciala la care sa ataseze dovada rezidentei din strainatate, si in acest caz, va intocmi si cererea de divort. La termen va veti prezenta dvs. si avocatul si se va pronunta divortul prin acord.
Cel mai bine ar fi sa-l puneti pe sot sa redacteze cererea de divort prin acordul partilor si sa o semneze, dupa care va trimite cererea si o semanti si dumneavoastra si o depuneti. Insa el va fi obligat sa se prezinte la termenul fixat de instanta pentru a confirma hotararea de a divorta. Daca nu se poate prezenta, trebuie sa faca procura speciala unui avocat din Romania care sa-l reprezinte.
Mai este si varianta in care introduceti dumneavoastra divort din culpa exclusiva a sotului, sau din culpa comuna, la termenul urmator veniti cu 2 martori si nu mai aveti nevoie de acordul sau prezenta sotului.
Eu zi ca, pentru eficienta, este bine sa consultati un avocat.
In mod normal daca sotii merg pe acordul partilor trebuie sa fie prezenti amandoi la depunerea actiunii.
Daca celelat sot e plecat din tara merge si prin avocat cu procura speciala care sa fie prezent la depunerea actelor de divort si apoi la termen.
rosedomino a scris: Sotul este plecat din tara de 1 an si jumatate, i-am cerut divortul si este de acord sa semneze orice hartie necesara dar fara sa vina in tara, nu poate din cate am inteles.
V-as ruga sa-mi recomandati ce divort sa solicit? ce acte sa-l rog pe sotul meu (inca) sa trimita? sa fac cererea de divort doar eu sau am nevoie de semnatura lui?
Adaug ca avem mai mult de 1 an de casnicie , ca in urma casatoriei nu au rezultat minori si ca suntem de acord amandoi cu divortul, bunuri de impartit nu prea avem .
Am nevoie de avocat ? sau pot sa ma reprezint si singura?
Având în vedere situaţia dv. familială ce nu este deloc complexă, şi acordul soţilor de a divorţa, inclusiv revenirea - presupun - la numele dv. purtat anterior căsătoriei - sfatul meu este acesta (deşi nu seamănă cu nimic cu cele scrise de colegii mei! :D):
Soţul fiind în străinătate nu va introduce el divorţul ci dv., astfel el va avea calitatea de pârât.
Dv. veţi solicita divorţul din culpă comună şi veţi da adresa soţului pe care o avea în ţară - domiciliul comun.
După ce veţi primi citaţia în care se va stabili data judecării divorţului, îl veţi înştiinţa pe soţul dv. cu privire la nr. de dosar şi termenul de judecată, iar soţul dv. va da o declaraţie autentică la notar/ambasadă/consulat din care va rezulta că este de acord cu divorţul din culpă comună, divorţ ce face obiectul dosarului civil ... aflat pe rolul Judecătoriei ....... cu prim termen de judecată la data de ...........
Această declaraţie o veţi depune la dosarul cauzei şi asta este tot.
Succes!;)
Un prim lucru pe care nu il inteleg.De ce sa divorteze din culpa comuna cand se poate prin acord.
Adica ambii soti isi vor recunoaste vina la divort.Mai bine nu.;)
Al doilea aspect ar fi acela ca este de preferat sa introduca divortul sotul din afara tarii - in caz de culpa comuna.
El isi poate alege domiciliul in tara pt comunicarea actelor de procedura.
Totusi imi pare mai elegant divortul fara sa dea vina unul din soti pe celalat, evident daca acest lucru e posibil.Ma refer la faptul ca nu va mai fi necesara precizarea motivelor de divort adica partile sa povesteasca in scris care sunt motivele.;)